2017. június 22., csütörtök

Minden, amit a YouTube hirdetésekről tudni érdemes

A Youtube a világ második legnagyobb keresője a Google után! Manapság jellemzően a YouTube-on keresünk szerelési- (how-to-) és gyermeknevelési tippeket egyaránt, sőt, a jelen kor fiatal szülői a gyermek-ellátással, -neveléssel kapcsolatos felmerülő akkut problémákra és nagy eséllyel a YouTube-on keresnek megoldási tippeket.

Hirdetőként a legfontosabb, hogy a korábban megszokott, hagyományos tv hirdetésekkel egyre kevésbé érjük el a nézőket, mivel a tévézés már korántsem lineáris tevékenység, ami azt jelenti, hogy tévézés közben még minimum egy eszközt használunk párhuzamosan. Ez leggyakrabban az okostelefon, de mellette még böngészhetünk a tabletünkön is.

Videóhirdetéseinket - amelyek a YouTube, illetve a Google Display Hálózat webhelyein jelennek meg - legegyszerűbben az AdWords felületén “rendelhetjük meg”, állíthatjuk be és kezelhetjük. (Ha azonban pl. garantált x megjelenítést szeretnénk, akkor a Google értékesítési képviselőihez kell fordulnunk, kvázi vásárolt médiához hasonló megjelenést is rendelhetünk.)
Forrás: Travel@Google2017, Dublin

Ami ennél még fontosabb, hogy kutatásokban kimutatták, hogy a televíziós reklámszpotoknak csupán 21%-át nézik meg ténylegesen a nézők. (Ugye ismerős? Amikor reklámszpot van a televízióban, garantáltan inkább a mobilunkon szörfölünk ahelyett, hogy végignéznénk a hirdetéseket?). Sőt, Amerikában a lakosság több, mint 20%-ának egyáltalán nincsen és soha nem volt kábeltévé-előfizetése. Elgondolkodható adat, amely jól prognosztizálja a hazánkban várható tendenciákat is.
Forrás: Travel@Google2017, Dublin

Milyen videós hirdetésformátumok vannak?

A két leggyakrabban használt hirdetésformátum videók esetében az ún. preroll vagy videóba ágyazott hirdetés (ez YouTube videók előtt játszódik le és 5 mp után átugorható) és az ún. in-display vagy “felfedezési” videóhirdetés-formátum (ez a YouTube keresési oldalon, a jobb oldali videóajánló sávban, illetve a Google Display Hálózat webhelyein jelenhet meg, ennek sajátossága, hogy egy kvázi bannerhirdetés jelenik meg elsőként a videó csak kattintás után játszható le).

Videóba ágyazott hirdetés:
“Videófelfedezési” hirdetés:
Egy harmadik, viszonylag új videóhirdetési formátum az ún. bumper hirdetés, amely egy nem átugorható preroll hirdetés, ez hat másodperc hosszúságú és garantáltan lejátszásra kerül a videó előtt. Ezt a formátumot a Google kifejezetten márkaépítéshez, ismertség-növeléshez ajánlja olyan kampányokhoz, ahol a cél a garantált x elérés. A bumper hirdetésekhez kapcsolható ún. Brand Lift kutatás is (ez akkor vehető igénybe, ha egyhetes kampánnyal legalább 1 mio Ft-ot elköltünk bumper hirdetésre), amellyel remekül visszamérhetjük a kampány hatékonyságát, vagyis a mérhető változást a brand awareness, brand recall, brand interest, purchase intent tekintetében.

Pontosan miért fizetünk a videókampányokban?

A YouTube videóhirdetések annyiban eltérnek a többi AdWords hirdetésformátumtól, hogy itt nem a weboldalunkra történő átkattintásokért, hanem a videómegtekintésekért fizetünk. Fontos tudni még, hogy ha a weboldalunkra történő átkattintás a cél, ahhoz nem a videóhirdetési formátum a legmegfelelőbb, a videóhirdetés kifejezetten ismertség-növelésre, márkaépítésre használható. Egy videómegtekintés költsége a YouTube kampányokban átlagosan 3-5 Ft között mozog.

A preroll hirdetések esetében csupán a 30 mp-es vagy ennél hosszabb videómegtekintésekért, vagy 30 mp-nél rövidebb hirdetett videó esetén a teljes videó megtekintéséért fizetünk. Ez azt jelenti, hogy nem fizetünk az 5 mp után átugrott megjelenésekért vagy 30 mp-nél hosszabb videó esetén minden 30 mp alatti megjelenítését (ezeket ingyen kapjuk!).

A display hirdetések esetén a bannerre történő kattintásokért fizetünk, vagyis azért, ha valaki a videó megtekintése mellett dönt.

A kampányokban részletes statisztikát látunk arról, hogy azoknak, akiknek megjelent a videó, hány százaléka nézte meg a videót 25%-ig, 50%-ig, 70%-ig és 100%-ig.

Érdekes adat például, hogyha megfelelően célozzuk a hirdetésünket és így az olyan felhasználóknak jelenik meg, akiknek releváns, akkor akár 40-50%-os megtekintési arányt is elérhetünk, vagyis akár 40-50% is lehet azoknak az aránya, akik legalább 30 mp-et megnéznek a videónkból azok közül, akiknek megjelent az.

Például

Videókampányok 40-45%-os megtekintési aránnyal
 
Videó elköteleződési jelentés (videómegtekintés 25, 50, 75 100%-ig)

Videóhirdetés: célzási lehetőségek

A videóhirdetések célzása - amennyiben az AdWords által kínált lehetőségeket használjuk erre - a Display hálózati hirdetésekhez hasonlóan működik, vagyis célozhatunk:
  • kulcsszó alapján (a videók vagy weboldalak kulcsszavai, amelyekben/amelyeken szeretnénk megjeleníteni a hirdetésünket, vagy a felhasználóhoz kapcsolható kulcsszavak, vagyis amilyen tartalmakat korábban megnézett pl. főzés, sütés, ételreceptek, ingatlan)
  • téma alapján (a videók vagy weboldalak témabesorolásai, amelyekben/amelyeken szeretnénk megjeleníteni a hirdetésünket, vagy a felhasználóhoz kapcsolható témák, vagyis amilyen tartalmakat korábban megnézett, pl. főzés és receptek, ingatlanhirdetés)
  • érdeklődési kör alapján (az adott érdeklődési körbe sorolt felhasználóknak fog megjelenni a hirdetésünk, pl. rockzene-rajongók, hobbiszakácsok)
  • elhelyezés alapján (adott youtube videókban vagy adott webhelyeken fog megjelenni a hirdetésünk, pl. https://www.youtube.com/watch?v=mE26H9ozbaw vagy www.nosalty.hu). Itt oda kell figyelnünk arra, hogy a célzott videóban vagy webhelyen legyen hirdetés-megjelenítési felület, mert nyilván csak akkor tudunk hirdetéseket megjeleníteni ott.

Természetesen használhatjuk a különböző célzások kombinációt is, tehát pl. kulcsszó+érdeklődés vagy kulcsszzó+téma, ezzel tovább szűkítjük azok körét, akiknek megjelenik a hirdetésünk, mivel itt két ismérvnek kell találkoznia és mindkettőnek teljesülnie kell ahhoz, hogy megjelenjen a hirdetésünk.

Mire figyeljünk még?

A közelmúltban a nemzetközi média hangos volt attól, hog a legnagyobb nemzetközi hirdetők közül többen kivonták hirdetéseiket a YouTube-ról, mivel azok illetlen tartalmak mellett jelentek meg. Hogyan védekezhetünk ez ellen?

Figyeljünk oda, hogy szakszerűen beállított kampánykizárásokat alkalmazzunk, vagyis kiküszöböljük azt, hogy hirdetéseink nem kívánt tartalmak mellett jelenjenek meg.

Röviden összefoglalva

Ha szeretnénk követni modern korunk digitális felhasználóinak és egyben a mi potenciális ügyfeleinknek a hagyományos tévé felől határozottan a YouTube irányába elmozduló érdeklődését, valamint fontos cél ismertségünk növelése, akkor érdemes kipróbálnunk az online videóhirdetési kampányokat.

A videókampányoknál is vannak olyan szarvashibák - az AdWords kampányokhoz hasonlóan -, amelyeket nem követhetünk el, valamint olyan intézkedések, amelyekkel hatékonyan óvhatjuk féltett márkánkat a nem megfelelő környezetben történő megjelenéstől.

Ha még csak ismerkedünk az online hirdetésekkel, futtassunk tesztkampányt, amelynek eredményeit, adatait (elérés, 1 megjelenítés költsége stb) elemezve - főleg, ha online megvalósuló konverziókkal, akár webshop vásárlásokkal is tudjuk mérni a kampány hatékonyságát - a legjobb döntést hozhatjuk a tévés hirdetési büdzsénk akár egy részének a jövőben online felületen történő felhasználásáról.

Keressen minket bizalommal, ha AdWords hirdetéseihez profi segítségre van szüksége!Újabb bejegyzés
Korábbi bejegyzés