2017. szeptember 13., szerda

A “felhasználói szándék” fontos a keresőkampányokban

Ha AdWords-ben hirdetünk, akkor a célunk legtöbbször a konverziók maximalizálása, a márkaismertségünk növelése, vagy mindkettő.

Az állandó kérdés: milyen kulcsszavakra hirdessünk, hogy elérjük a célunkat?

Ha már fut kampányunk, akkor a meglévő kulcsszavaink teljesítménye alapján levonhatunk bizonyos következtetéseket. De hogyan döntsünk azon kulcsszavak várható eredményességéről, amelyekre még nem hirdetünk?

Ebben nyújthat segítséget a cikkben tárgyalt megközelítés, hogy a felhasználó szándéka szerint csoportosítsuk kulcsszavainkat és ez alapján értékeljük várható hozzájárulásukat a kampányeredményekhez, valamint hogy már a legelső, információszerzési fázisban is a látókörébe kerülhessünk (pl. amikor még csak digitális kamera értékeléseket olvasgat az interneten az, aki a későbbiekben digitális kamerát szeretne vásárolni).


A felhasználó keresési szándékának megértése azonban nem csupán ebben segíthet nekünk, hanem más módon is. Kampányaink érkezési oldalait a felhasználó keresési szándékához igazíthatjuk az alapján, hogy éppen milyen célból hajt végre keresést és ebből kifolyólag milyen tartalmat vár és remél az érkezési oldalon, miután a hirdetésre kattint.

Értsük meg az egyes kulcsszavak szerepét!

A kampányainkban használt kulcsszavakat három nagy csoportba sorolhatjuk, a navigációs kulcsszavak, az információszerző kulcsszavak és a konverziós kulcsszavak.

Az információszerző kulcsszavak

Olykor egyszerű beazonosítanunk az információszerzésre használt kulcsszavakat, máskor viszont ez sokkal bonyolultabb, vagyis alaposan át kell gondolnunk, hogy mi a pontos szándéka a kereső felhasználónak. Például ha digitális kamera vásárlását tervezzük, akkor akár arra is kereshetünk, hogy digitális kamera értékelések vagy digitális kamera tesztek, ha épp azt szeretnénk megtudni, hogy melyek a legjobbra értékelt kamerák. Egy adott téma érdekli a felhasználót és ebben keres információt.

Jóval bonyolultabb a helyzet például a “digitális kamera” kulcsszóra keresésnél, ezt az általános keresőszót beírva más többféle céllal kereshet valaki.

Ami a legfontosabb, hogy pl. a digitális kamera tesztekre kereső felhasználó még a konverziós folyamat kezdetén jár, az információszerzési fázisban, tehát jóval kisebb eséllyel konvertál, vagyis vásárol rögtön, mint pl. aki már egy konkrét kameramárkára és típusra keres rá (ő már szűkítette a megvásárlásra érdemesnek ítélt kamerák listáját, majd kiválasztotta, hogy melyiket szeretné megvásárolni és konkrét  vásárlási céllal rákeres a kiválasztott kamerára, hogy összehasonlíthassa az egyes kereskedők árait, végül pedig a kiválasztott helyen megvásárolja a kamerát).

A navigációs kulcsszavak

A navigációs kulcsszavakat arra használja valaki, hogy eljusson valahová, vagyis pontosan tudja, hogy mit akar, csak el kell jutnia a megfelelő helyre. A navigációs kulcsszavak tipikusan márka, cég- és terméknevek.

Például ha valaki a gmail-re keres rá a Google-ban, akkor a Google email szolgáltatásába akar eljutni. Tudja, hogy mit akar, csak nem jut eszébe, hogy hogyan juthat el oda közvetlenül. A keresést használja arra, hogy eljusson a weboldalra.


A navigációs kulcsszavak másik típusát arra használhatjuk, hogy finomíthassuk a keresési találatokat, tehát ha például azt írjuk be a keresőbe, hogy kerékpárok site:emag.hu, akkor az emag webshopján belül konkrétan a kerékpárokat tartalmazó oldal linkjét szeretnénk megtudni.

Konverziós kulcsszavak

Azoknál a kulcsszavaknál, amelyeket a közvetlenül a konverzió (vásárlás) előtt álló internetezők használnak, magas hirdetői versenyre kell számítanunk, mivel ezeknél a kereséseknél teljesen egyértelmű, hogy az illető vásárolni akar, emiatt pedig valamennyi versenytársunk is egészen biztosan hirdet rájuk. Ez a felhasználó pontosan tudja, hogy mit akar.

Ilyen konverziós kulcsszó lehet például a “Samsung Gear Fit 2 vásárlás”, de a “Samsung Gear Fit 2 vásárlás olcsón” is, de akár a “repülőjegy foglalás Mexikó City-be” is. Az előbbi kulcsszavak mindegyikénél egyértelmű, hogy az illető vásárlásra kész.

Vegyes kulcsszavak

A fentieken kívül léteznek ún. vegyes kulcsszavak is, amelyek több kategóriába is besorolhatók, emiatt nehéz egyetlen keresési célt meghatározni velük kapcsolatban. Pl. ha arra keresünk, hogy “ingatlanügynök Rákospalota”, akkor nem tudjuk, hogy az illető ingatlant venni, ingatlant eladni szeretne vagy más célból keres ingatlanügynököt.

Ha a kampányunkkal gyors értékesítés-növekedést (konverziószám növekedést) szeretnénk elérni, akkor legcélszerűbb a konverzióhoz legközelebb álló felhasználókat megszólítani. Nagyon ritkán tudjuk csak elkerülni azonban, hogy hybrid kulcsszavakra is célozzunk, ezen kulcsszavak esetében azonban a kizáró kulcsszavak szakszerű hozzáadásával kerülhetjük el a nem kívánt keresésekre történő megjelenést.

Szintén fontos, hogy rendszeresen áttekintsük a keresési kifejezések jelentést AdWords-ben, amelyből megtudhatjuk, hogy az általunk gondolt kulcsszavakon kívül még milyen pontos kifejezésekre keresnek azok, akik ami termékünket/szolgáltatásunkat szeretnék megvásárolni.

Keresés különböző eszközökön

A használt kulcsszavak szempontjából fontos, hogy milyen eszközt használunk éppen a keresésre. A Google-tól származó információk szerint például mobileszközön általában rövidebb kifejezésekre és márkanevekre keresünk. Ez pedig azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy azonnal vásárolni szeretnénk, mobileszközről keresve könnyen információkereső kulcsszónak nézhetünk olyan kulcsszavakat is, amelyek mobilon valójában konverziós kulcsszavak. A másik jellemzője a mobilos kereséseknek, hogy céltorientált kereséseket hajtunk végre, ami azt jelenti, hogy a hirdetésszövegeinknek is erre kell reflektálnia (pl. digiális kamera üzlet a közelemben).

Például mobilon ahelyett hogy “repülőjegy foglalása Mexikó City-be” helyett simán csak arra kereshetünk, hogy “Mexikó repülőjegy”. A jó hír azonban, hogy a kulcsszótervezőn belül használhatjuk az előrejelző eszközt az adott kulcsszó különböző eszközökön történő várható teljesítményének a becsléséhez.

Hang alapú keresés

A Google hang alapú keresési funkciójának használatakor pl. hosszabban fogalmazunk (mivel nem szükséges begépelnünk a keresést), ez pedig szintén hatással van az alkalmazott keresőszavakra.

Kulcsszókutatás

Új AdWords kampányok tervezésekor átfogó kulcsszókutatást kell végeznünk, amelyre alapozva tervezhetjük meg az optimális kampánystruktúrát és a célzandó kulcsszavak körét. A kulcsszókutatás két fő eszköze az AdWords kulcsszótervezője és a Google Search Console.

Összefoglalva

Ha online- és AdWords kampányaink célja a weboldalunkon történő konverzió (ajánlatkérés, vásárlás, kapcsolatfelvétel), akkor tisztában kell lennünk az ehhez vezető út lépéseivel a potenciális ügyfeleink szempontjából, valamint be kell azonosítanunk az egyes lépéshez tartozó kulcsszavakat, keresési kifejezéseket és ezeket beépítenünk a kampányunkba.

Értékelnünk kell, hogy az egyes kulcsszavaink a felhasználói folyamat mely szakaszában helyezkednek el és így milyen szerepük van a konverzió során.

Alakítsunk ki a konverziós folyamat szempontjából átgondolt, szegmentált kampánystruktúrát, majd a kampányeredmények alapján optimalizáljunk kampányunkat!


Keressen minket bizalommal, ha AdWords hirdetéseihez profi segítségre van szüksége!


Újabb bejegyzés
Korábbi bejegyzés