2018. július 26., csütörtök

LinkedIn videóhirdetés - új eszköz a B2B marketingben

A LinkedIn egy rohamosan fejlődő, az üzleti- és szakmai kapcsolatok kiépítésére és ápolására szolgáló “közösségi média” felület. Hasonló elven működik, mint a Facebook. A regisztrált tagok bejelölhetik és visszaigazolhatják egymás kapcsolati felkéréseit, ezzel fejlesztve saját üzleti kapcsolati hálójukat. Az egyes cégek/vállalatok üzleti LinkedIn profilját bárki megtekintheti, valamint értesülhet az aktuális nyitott pozíciókról is. Mi több, szuper megoldás lehet a hiteles márkaépítésre is, leginkább B2B marketingben (de akár B2C-ben is). A LinkedIn egy kifejezetten szakmai profilú felület, amelyen a regisztrált tagok szívesen osztanak meg szakmai jellegű videókat, tartalmakat. Ebben a blogcikkünkben a LinkedIn videóhirdetések előnyeit és a videókampányok sikerének kulcsait mutatjuk be.

Hogyan készítsünk sikeres LinkedIn videóhirdetést?

A linkedIn-en megjelenő videók kétfélék lehetnek, az egyik típus az ún. linkkel megosztott videó (pl. YouTube vdeólink), a másik típus pedig az ún. natív videó (automatán elindul, nem szükséges rákattintania a felhasználónak a megtekintéshez). Ez utóbbi formátum az, amely 2018. áprilisában vált elérhetővé minden LinkedIn felhasználó számára.
A LinkedIn videóhirdetések, valamint az organikus videómegjelenés hatékonyságát egy, a LinkedIn által - néhány kiválasztott nagy hirdetővel közösen elvégzett bétatesztek alapján - elkészített kutatási anyag adatai is igazolják.

Ahhoz, hogy sikeres legyen a videóhirdetésünk, a videófelvételt az elérhető - konkrét tapasztalatokon alapuló - best practice-ek alapján kell elkészítenünk és prezentálnunk.
Az első benyomás nagyon fontos. Az ún. linkkel megosztott videók sikerét nagyban meghatározza, hogy mennyire megkapó a videó címe, valamint mennyire beszédes a videó indexképe. Gondoljunk bele: ha nem tetszik egy bolt kirakata, miért is akarnánk bemenni és megnézni a kinálatot? Ugyanez igaz a videómegtekintésekre is. A címhez és indexképhez tartozik még egy rövid leírás is, ez afféle bevezetés/összefoglaló, amely bemutatja a videót ést igyekszik felkelteni a néző érdeklődését.

Milyen legyen a LinkedIn videónk címe?

Mind a linkkel megosztott, mind a natív videók esetében a cím elsősorban legyen releváns és specifikus. Tehát például, ha IT szektorban hirdetünk, akkor IT témájú címet adjunk, amely reflektál a videó tartalmára. Ezen felül a cím legyen érdekes és figyelemfelkeltő, amire szívesen kattintanak a nézők, esetleg meg is osztják azt az ismerőseik körében. Egy nagyon hasznos és informatív videós infografikát találhatunk a LinkedIn hivatalos blogján, amely arról számol be, hogy pl. az embereket legkevésbé az befolyásolja a videó megnézésében, hogy már hányan nézték meg előttük vagy hányan kommenteltek alatta.

Milyen legyen a LinkedIn videónk leírása?

A linkkel megosztott videók esetében a videóleírás szövege legyen releváns. Minden mindennel összefügg! Fontos, hogy rövid legyen és tömör, de mégis frappáns. Ha videóleírást készítünk, gondoljunk bele, hogy a célközönség milyen szakzsargont használ és alapvetően milyen stílusban szeret olvasni az érintett szakmáról. Ha sikerül eltalálnunk ezt a stílust, akkor minden bizonnyal még többen fogják megnézni a videónkat.

Mit tartalmazzon a LinkedIn videónk?

A fent említett infografika szerint a LinkedIn videók tartalma jellegük szerint fontossági sorrendben legyen: szellemes, provokatív és megkapó, még jobb, ha még egy híres személy is közreműködik benne. Nagyon érdekes, hogy a vezető európai országokban (Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, a Benelux államokban és Norvégiában) a legkevésbé számít, hogy szellemes legyen a videó. Számukra nagyobb népszerűségnek örvend az a videó, amelynek tartalma provokatív. Tehát közönségünk szokásait nem elég csak érdeklődési kör és szakma érdeklődés szerint vizsgálni, hanem meg kell tudnunk azt is, hogy a célzott országban melyek a felhasználók preferenciái.
A LinkedIn videók hossza általában 30 mp és 2 perc közötti, de akár 5 perc hosszúságú is lehet. Amennyiben érdekes és szakmailag releváns a videó, a nézők nagy valószínűséggel végig fogják nézni azt és meg is osztják az ismerőseikkel, demonstrálva, hogy érdekli őket a videó témája és érdekesnek, hasznosnak vagy gondolatébresztőnek tartják azt.

Bevált gyakorlatok natív LinkedIn videókhoz

A natív (automatikusan elinduló, indexképpel nem rendelkező) videók bevált gyakorlatai:
 • rövid, 5-15 másodperces videó használata, pl. “Cliffhanger”, amely felkelti a felhasználók igényét a további információk megszerzésére.
 • közepes hosszúságú, 15-30 másodperces videó: a fő érvet mondjuk el az első 5 mp-ben, azt követően, majd vezessük át a nézőket a célra.
 • Hosszú, 1 percnél hosszabb videó: hassunk az érzelmekre vag adjunk át hasznos tudást.

Milyen egy hatékony forgatókönyv rövidebb videók esetén?

A natív videók esetében nagyon fontos a megfelelő forgatókönyv, ehhez adunk néhány tippet az alábbiakban.
 • Csali”: az első 3 másodpercben kell megragadnunk a felhasználó figyelmét
 • Probléma vagy lehetőség bemutatása 3-15 mp környékén (fájdalom, gyönyör)
 • Megoldás: 15-50 mp között érdemes bemutatni mit kínálunk és ez hogyan segít a felhasználónak
 • CTA: az utolsó 10 mp-ben mutassuk meg, hogy mi az elérhető következő lépés az érdeklődő számára

Ha LinkedIn kampányokkal kapcsolatban segítségre van szüksége, keresse a WebMa csapatát bizalommal!

Tippek a hatékony LinkedIn videóhirdetésekhez

1. Hatékony indexkép, cím és leírás

A linkkel beágyazott videó indexképe, címe, valamint leírása figyelemfelkeltő legyen és szorosan kapcsolódjon a tartalomhoz.

2. Pontos hirdetéscélzás

A hirdetéskezelő segítségével célozzuk meg a célközönségünket (pl. vállalat, iparág, szenioritás, munkakör alapján). Fontos, hogy több célcsoportot vegyünk figyelembe, végiggondolva a teljes vásárlási döntési folyamatot, ne csupán a végső döntéshozóra gondoljunk, hanem a B2B ügyfelek körében jellemző döntéselőkészítő, illetve a folyamatban tanácsadói szerepet betöltő szakemberekre is.

Vegyük figyelembe, hogy a videóhirdetések esetén is fontos, hogy minél szűkebb, kisebb létszámú célcsoportot határozunk meg, annál magasabb fajlagos költségekkel számolhatunk (mivel az érintett szűk célcsoportra vonatkozóan magasabb összeget kell licitálnunk, hogy a mi hirdetésünket jelenítsük meg nekik).

3. Használjuk ki az organikus aktivitást is

Kutatások szerint a LinkedIn-en az emberek a videóhirdetéseket osztják meg a különböző tartalomtípusok közül a legszívesebben, amellyel tovább nőhet - ingyenesen organikusan - a videónk elérése célcsoportunk körében.

4. Használjuk a videóhirdetéseket a sales- és marketing funnel minden fázisában

A LinkedIn videóhirdetéseket a marketing- és sales funnel minden fázisában hatékonyan alkalmazhatjuk, használjuk ki ezt! Részletek az alábbi ábrán.

Kép forrása:
https://pd5d53ilhx0j01aj3soyju6e-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2015/02
/CustomShow_FunnelGraphic.jpg

Az értékesítési csatornát 3 nagy részre bonthatjuk. Felső, középső és a legalsó szakaszra. Fentről lefelé haladva az márkaismertség-növeléstől egészen a vásárlási döntés meghozataláig, tehát vásárlásig bezárólag követhetjük a vásárlási folyamatot. A három nagy szakasz különböző lépésekből épül fel, amelyeket más és más marketing eszközökkel befolyásolhatunk. A LinkedIn hagyományosan leghatékonyabban a legfelső szakaszra (“awareness”) gyakorol hatást, a márkaismertséget erősíti, illetve a közönség érdeklődését kelti fel, azonban a tölcsér közepén elhelyezkedő lead-generálásban az egyik leghatékonyabb csatorna (főként B2B-ben), kifejezetten a lead-generálás eszközeit fejlesztik tovább folyamatosan, újabb és újabb eszközöket biztosítva erre a hirdetőknek.

5. Fókuszáljunk a LinkedIn hirdetésekkel is a célközönségünk fő érdeklődési körére!

A pontosabb célzás érdekében a LinkedIn videóhirdetéseket is - az egyéb display hirdetésekhez hasonlóan - teljes mértékben a célközönség érdeklődési körére szabhatjuk. Annak érdekében, hogy minél több releváns érdeklődőt szerezzünk, meg kell értenünk a célcsoportunk viselkedését és keresési szokásait. Ez egy hosszú folyamat, ám ezzel szignifikáns eredményeket érhetünk el és elkerülhetjük a meddőszórást, azaz a célcsoportunkba nem tartozó személyeknek - felesleges költéssel - megjelenített reklámokat.

6. Legyen “beszédes” a LinkedIn videónk!

Meglepő, de a videókat megtekintők többsége (80%-a) a videókat hang nélkül nézi meg. Az ún. natív LinkedIn videók esetében a lejátszás automatikusan elindul, tehát ennél kisebb a szerepe a linkkel megosztott videóknál kiemelt fontosságú videócímnek, a leírás ebben az esetben a poszt szövege (de nem ennek kell eladnia a videót), valamint indexkép sem tartozik a videóhoz.

Azt gondolnánk, hogy a videók esetében a képekhez szorosan kapcsolódik a hang, ám mégsem. Ennek tekintetében különösen fontos, hogy nyelvtanilag helyes - azaz ne automatikusan létrehozott - legyen a videó felirata. Ezen felül törekedjünk arra, hogy a képi világ vizuálisan is beszédes, hang nélkül is könnyen érthető legyen. A marketing témájú szakmai videók között gyakran találkozhatunk animált videókkal. Ezeket hang nélkül is meg lehet érteni.

7. Érdemes A/B tesztelni a videókat is!

Az eltérő szakmai témájú videók esetében érdemes lehet A/B tesztelni. A különböző célcsoportokban előfordulhat, hogy teljesen más stílusú videók lesznek sikeresek. A B2B piacon ebből kifolyólag a videók lehetnek hosszabbak is, hiszen egy pár másodperces felvételben szinte lehetetlen lényeges és releváns információkat átadni.

8. Ismerjük meg a bevált gyakorlatokat, keressünk esettanulmányokat!

A LinkedIn natív videóhirdetésekkel foglalkozó hirdetői ismertetőjében hasznos, konkrét esettanulmányokat olvashatunk sikeres márkaismertség-növelő, iletve lead-generáló LinkedIn kampányokra vonatkozóan (pl. GE, Vodafone, Philips). Érdemes megnéznünk őket!

Összefoglalásképpen

A LinkedIn videók sikere tagadhatatlan. A közösségi média felületeken a regisztrált tagok gyakran osztanak meg videókat, ám ezek legtöbb esetben semmitmondóak, semmi információ értékük nincs. Személyes tapasztalat alapján, valamint kutatások szerint a LinkedIn-en a videók sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak. B2B vagy B2C piactól függetlenül a videók szakmai jellegűek, tehát a felhasználók szívesebben reagálnak rá vagy osztják meg kapcsolati hálójukban. Mindezek miatt a LinkedIn videóhirdetés a cégek számára is tökéletes lehetőség márkaismertségük növelésére, jó hírnevük ápolására, nem utolsó sorban pedig szakmai elkötelezettségük alátámasztására.

Igaz, hogy egy LinkedIn videóhirdetés elkészítése általában több időt, energiát és pénzt igényel egy egyszerű képes hirdetésnél, viszont szerintünk megéri, mivel a videóhirdetés a LinkedIn-en egy egészen új lehetőség, amelynek használatával komoly versenyelőnybe kerülhetünk kevésbé innovatív, a videók felé még nem nyitott versenytársakkal szemben.
Próbáljuk ki!

Ez a cikk nem jöhetett volna létre együttműködő partnerünk, a Httpool Hungary - a LinkedIn marketing megoldások kizárólagos Mo-i képviselőjének - szakmai támogatása nélkül.

Keressen minket bizalommal, ha online marketing aktivitásaihoz profi segítségre van szüksége!Felhasznált források:
 1. https://business.linkedin.com/en-uk/marketing-solutions/blog/posts/B2B-video/2018/Want-to-drive-views-for-B2B-video-Heres-what-makes-people-watch
 2. https://business.linkedin.com/en-uk/marketing-solutions/blog/posts/B2B-video/2018/Ready-to-get-started-with-video-ads-on-LinkedIn-Here-are-9-things-you-need-to-know
 3. https://business.linkedin.com/en-uk/marketing-solutions/blog/posts/B2B-video/2018/The-pivot-to-video-by-the-numbers-and-what-B2B-marketers-need-to-do-next
 4. https://business.linkedin.com/en-uk/marketing-solutions/blog/posts/linkedin-news/2018/linkedin-goes-all-in-on-b2b-video
 5. https://business.linkedin.com/en-uk/marketing-solutions/blog/posts/B2B-video/2018/The-pivot-to-video-by-the-numbers-and-what-B2B-marketers-need-to-do-next
 6. https://business.linkedin.com/marketing-solutions/native-advertising/video-ads
 7. https://business.linkedin.com/en-uk/marketing-solutions/blog/posts/B2B-video/2018/A-shoestring-budget-for-an-award-winning-creative
Újabb bejegyzés
Korábbi bejegyzés