2018. szeptember 6., csütörtök

A Google- és a Facebook hirdetéseknek egyaránt megvannak a maguk előnyei és az esetleges gyenge pontjai. Egyik megoldás sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak alapvetően más célt szolgálnak és más esetekben javasoltak. Amikor egy cég a saját online marketing stratégiájának tervezését végzi, mindenképpen el kell döntenie, hogy mik a fő marketing céljai, kiket akar elérni az üzeneteivel és mekkora hirdetési büdzsével rendelkezik.

A vállalkozás profilja és a hirdetésre rendelkezésre álló összeg alapvetően meghatározza, hogy melyik hirdetési mód a megfelelőbb a számára, illetve nagyjából mekkora költségkeretet érdemes fordítani az egyes csatornákra vagy milyen felosztásban, ha mindkét felületen hirdetünk. A Google (Ads) hirdetési megoldásait akkor érdemes választani, ha a termékünk/szolgáltatásunk iránt már aktívan kereső embereket akarunk elérni. Facebookon pedig alapvetően a termékünk/szolgáltatásunk iránt potenciálisan érdeklődő embereket tudjuk megcélozni, vagy a korábbi weboldal látogatóinkat retargetálni.

Ebben a blogcikkünkben a Google és Facebook hirdetési rendszerének legfontosabb különbségeit mutatjuk be.

Facebook hirdetések és Instagram hirdetések

A Facebook a világ legnagyobb online közösségi médiuma. Tagadhatatlan, hogy a legelterjedtebb közösségi média platform, amelyet a felhasználók napi szinten is többször használnak. Ez a közösségi portál egyaránt alkalmas kapcsolatépítésre, apróhirdetések kezelésére és a cégek termékeinek/szolgáltatásainak hirdetésére. A teljes funkciólista természetesen ennél jóval hosszabb, hirdetőként pedig például a felhasználók érdeklődése, követett oldalai, demográfiai adatai alapján is célozhatjuk a hirdetéseinket.

Hogyan mérhetjük az eredményeket Facebookon?

A Google Analytics mérésekhez hasonlóan Facebook oldali mérésekhez el kell helyeznünk egy mérőkódot, azaz Facebook Pixelt a weboldalunkban. A Facebook Pixelt - magyarul Facebook Képpontot - először le kell kérni a Facebook Hirdetéskezelőjében, majd elhelyezni a weboldalunkban. Ezzel már látjuk is a weboldal látogatásokat, oldalmegtekintéseket.

Facebook kampányaink eredményméréséhez használhatunk a Google Analytics-hez hasonlóan egy adott url mérésére vonatkozó egyedi konverziókat (pl. köszönőoldal) vagy a Facebook által felkínált, a Google Analyitcs-es eseménymérésekhez hasonló ún. standard eseményeket (gombra kattintás, kosárba rakás, befejezett vásárlás).

A Facebook pixel, valamint az esemény- és konverzómésések beállítását követően lehetőségünk van nagyon speciáis célcsoportok meghatározására és használatára a Facebook hirdetéseinkhez (pl. Lookalike közönségek, remarketing közönségek).

A Facebook konverziókövetéssel kapcsolatban fontos tudni, hogy a kattintás nélküli weboldal konverziókat is Facebookos konverzióként könyveli el a rendszer, tehát ha pl. a felhasználó látja a Facebook hirdetést, de nem kattint rá, de később eszébe jut és függetlenül a hirdetéstől rákeres a keresőben és végül konvertál a honlapon. Ez egy kicsit félrevezető pl. a Google Ads-hez képest, amely csak az “összes konverzió” oszlopban mutatja a kattintás nélküli konverziókat, az alapkonverzióknál viszont csak a Google Ads hirdetéskattintást követően megvalósult konverziókat számolja.

A Facebook célzási lehetőségei meglepően pontosak. A célcsoportunk meghatározásánál ugyanúgy kell eljárni, mint más platformon. El kell képzelni egy képzeletbeli személyt, akit szeretnénk elérni. A megfelelő célzási opciók kiválasztásával pedig könnyedén el is érhetjük a célcsoportunkat.

Pl.: Facebook buyer personánk lehet:

Minta Jakab, 28 éves, egyedülálló egyetemista
Budapesten él egy belvárosi albérletben
Szeret sportolni, de online számítógépes játékokkal is szívesen játszik
Gyakran hirdet a Facebook marketben és ő maga is szívesen vesz eladó tárgyakat.

A Facebook valamivel kötetlenebb felület közösségi médiás társainál. Ez a platform kikapcsolódásra, személyes kapcsolatépítésére, véleményünk megosztására, képmegosztásra és események megosztására is tökéletes. A regisztrált felhasználók nyitottak a random trükkökre és tippekre, így hajlamosak akár hosszú órákat el eltölteni a “görgetéssel”.

A Facebook hirdetések előnyei és hátrányai

A Facebook hirdetései előnyei

 • Kiváló márkaépítésre, ráadásul a Facebook Hirdetéskezelőjéből a Facebook-on és az Instagramon is hirdethetünk egyszerre
 • Relatíve alacsony hirdetési költséggel az emberek nagy csoportját érhetjük el, azonban precíziós célzásokhoz és érdemi üzleti eredmények eléréséhez (cpa-s - vagyis konverziós célú - kampányok futtatása) már látható hirdetési büdzsére van szükség.
 • A Google Display remarketing tevékenységéhez hasonlóan a Facebookon is lehetőségünk van retargetingre.

A Facebook hirdetések hátrányai

 • Nem az aktívan kereső internetezőket érjük el
 • Bannervakság áldozataivá válunk. Ez a jelenség azt jelenti, hogy a hirdetésekre a célközönség tagjai vakok lesznek. A jelenséget az magyarázza, hogy mára annyi hirdetést látunk offline és online egyaránt, hogy az emberek megtanulták kizáni őket.
 • A Facebook nem minden B2B hirdető számára alkalmas felület, de ez nem zárja ki a sikeres B2B kampányok megvalósítását Facebook-on. Opcinálisan a Google és az LinkedIn hirdetésekkel kiegészítve.

Instagram hirdetések

Az Instagram, mint felület a Facebooktól elkülönül, ettől függetlenül a Facebook tulajdona.

Amikor elkészítünk egy Facebook kampányt, akkor eldönthetjük, hogy saját magunk szeretnénk elvégezni manuálisan a beállításokat (pl. elhelyezések, demográfiai célzás) vagy a Facebookra bízzuk, hogy a meghatározott költségkeretünkből a megcélzott konverziónkénti költségen belül - a saját intelligens algoritmusai segítségével - hozza számunkra a kívánt eredményeket. Így az automatikus elhelyezés során előfordulhat, hogy a Facebook rendszere úgy látja, hogy az általunk meghatározott büdzséből érdemes az Instagram egyes felhasználóinak is megjeleníteni a hirdetésünket.

Mint közösségi média felület, az Instagram egy leegyszerűsített képmegosztó oldal, ahol lehetőségünk van a telefonunkról feltöltött képeket photoshophoz hasonlóan szerkeszteni - de photoshop tudás nélkül. Ez az oldal alapvetően márkaépítésre alkalmas. Ezt magyarázza, hogy a B2C piacon a cégek gyakran hirdetnek az Instagramon influencereken keresztül. A felület sikere az egyszerűségében rejlik. A felhasználók itt is megkereshetik a Facebookos ismerőseiket - feltéve, ha regisztráltak az Instára. A képek alá egy rövid leírást készíthetünk, valamint hashtag-eket helyezhetünk el a képleírásban. Az Instagram nemrégiben piacra dobott újdonsága az Insta Story, valamint az IG TV. Az Insta Story lehetőséget ad, hogy egy maximum 15 másodperces videót osszunk meg. A legújabb fejlesztés pedig az Insta IG TV, amellyel már lehetőségünk van akár 1 órás videó feltöltésére is.

Ha Google Ads és Facebook kampányok kezelésével kapcsolatban segítségre van szüksége, keresse a WebMa csapatát bizalommal!

Google hirdetések (Google Ads)

Sokan a Google hirdetéseket tévesen a Google keresőben való organikus találati megjelenéssel azonosítják. A Google számos lehetőséget biztosít a hirdetésre, azonban ezek a hirdetések nem az organikus találatok között jelennek meg. Használhatjuk a Google keresési hálózatot, az ún. Google Display (vagy más néven tartalmi) hálózatot és a YouTube hirdetéseket is üzleti céljaink elérésére. Egyik, ha nem a legnagyobb előnye a Google hálózatában elhelyezett hirdetéseknek, hogy majdnem minden esetben csak a kattintásokért kell fizetnünk. Kivételt képeznek a YouTube-ra feltöltött ún. preroll (a videók előtt vagy közben megjelenő) videóhirdetések, ha a nézők végig nézik az adott hirdetést, vagy esetleg 30 másodpercet a hirdetésből. A videómegtekintések maximális költségét, azaz a max. CPV-t, illetve a keresési- vagy display hirdetések kattintásonkénti költségét (CPC) magunk határozhatjuk meg - a licithelyzet alapján.

A Facebook hirdetések és a Google hirdetések közötti legfőbb különbség, hogy Facebookon azoknak az embereknek jeleníthetjük meg hirdetéseinket, akik potenciálisan érdeklődnek a termékünk/szolgáltatás iránt. Ezzel ellentétben a Google keresési hálózatában azokat a felhasználókat célozhatjuk meg hirdetésekkel, akik már aktívan keresnek egy adott terméket/szolgáltatást. Az elmúlt év sikertörténetei is bizonyítják a Google hirdetések hatékonyságát világszerte.

A Google hirdetések előnyei és hátrányai

A Google hirdetések előnyei

 • A Google keresési hálózatán szöveges hirdetéseket helyezhetünk el, ún. hirdetésbővítményekkel kiegészítve. Kiemelhetjük a termékünk vagy szolgáltatásunk fő tulajdonságait, belsőlinkeket jeleníthetünk meg, kiemelhetjük a termékünk vagy szolgáltatásunk különleges jellemzőt, hely- és hívásbővítményt készíthetünk stb. Egyszóval látványossá és nagyobb méretűre alakíthatjuk az egyszerű szöveges hirdetéseinket
 • A Google Display (tartalmi) hálózaton képes és ún. adaptív hirdetéseket helyezhetünk el. Ezzel a kampánytípussal főként márkaismertségünket növelhetjük. Célozhatunk érdeklődési kör és téma szerint, valamint targetálhatunk kulcsszavakkal is, vagy ún. egyedi érdeklődési szegmenssel, vonzódási kategóriák alapján vagy retargetinggel is.
 • Az egyik legkedvezőbb hirdetési forma a YouTube-on elhelyezhető In-stream és In-display videóhirdetés. Az In-stream hirdetések, az ún. pre-roll hirdetések, amelyek a YouTube videók előtt, közben és után jelennek meg. Az In-Display, azaz a kattintásra elinduló videóhirdetések előnye viszont, hogy a YouTube felületen kívül a Google Display hálózatán is megjelenthetnek. A YouTube hirdetésekkel részletesebben is foglalkoztunk már a blogon. Például bemutattuk, hogyan használhatjuk a YouTube új, performance típusú videóhirdetéseit (TrueView for Action és TrueView for Reach)
 • Magyarországon a Google kereső jelenleg kb. 97%-os piaci részesedéssel bír, itt hirdetve tehát emberek széles csoportját érhetjük el.
 • Lehetőségünk van kizárni azokat a lokációkat (ország, város, kerület), ahol nem szeretnénk, hogy megjelenjenek a hirdetéseink. Valamint kizárhatjuk, vagy lebidelhetjük azokat az eszközöket (mobiltelefon, táblagép és asztali számítógép), ahol nem, vagy kisebb mértékben szeretnénk megjeleníteni a hirdetéseinket.
 • A Display hálózaton remarketing hirdetéseket is futtathatunk. A remarketing segítségével újra elérhetjük a konvertált vagy épp még nem konvertált látogatókat. Meghatározhatjuk, hogy hány nap elteltével lássák újra a hirdetéseinket.

A Google hirdetések hátrányai

 • A Google Ads (régi nevén Google AdWords) kampányok setupolása és kezelése nagyon speciális szaktudást igényel és a kampányok sikere legtöbbször az emelt szintű beállításokon múlik. Az alap megtanulható, viszont könnyen előfordulhat, hogy speciális, többéves AdWords szaktudás és folyamatos önképzés hiányában a kelleténél drágábban és nem a megfelelő embereket érjük el hirdetéseinkkel, nem is beszélve a megtérülésről.
 • Egyes iparágakban a kattintások költsége meglehetősen magas, tehát erős a piaci verseny, amely nagyon megnehezítheti a költséghatékonyságot. Akkor érhetünk el igazán jó eredményeket, ha tudjuk, hogy kell hatékonyan kialakítani és kezelni a hirdetéseinket. (ld. az előző pontban).

Összefoglalásképpen

Manapság szinte “mindenki” fent van Facebookon. Ez remek lehetőséget jelent mind a B2C , mind a B2B cégek számára, hogy itt érjék el potenciális célközönségünket.

Azt azonban, hogy egy konkrét hirdető számára a Google vagy a Facebook hirdetési megoldásai hatékonyabbak, azt a tervezett hirdetési büdzsé, a kitűzött marketing cél, a konkrét termék/szolgáltatás és az egyes platformokon a célcsoportunk eléréséhez rendelkezésre álló célzási lehetőségek megléte vagy hiánya alapján lehet eldönteni. Ebből kifolyólag nem szabad egyik hirdetési platformot sem eleve elvetni, hanem az előzetes kampánytervezés során és a fentiek alapján kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Keressen minket bizalommal, ha online marketing aktivitásaihoz profi segítségre van szüksége!


Felhasznált források:

Újabb bejegyzés
Korábbi bejegyzés

39 megjegyzés:

 1. Hello there! I just want to offer you a big thumbs up for your great info you have right here on this post. I'll be coming back to your web site for more soon. Angularjs Training in Bangalore , Angular 2 Training in bangalore

  VálaszTörlés
 2. That is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate info… Many thanks for sharing this one. A must read post!
  Best Java Training in Bangalore

  Java Courses in Bangalore

  VálaszTörlés
 3. I really appreciate your post and you explain each and every point very well. Thanks for sharing this information
  http://www.rankingsstar.com

  VálaszTörlés
 4. Thanks for sharing such a great article and it’s helpful for everyone. Great Post
  https://www.healthywealthydiet.in

  VálaszTörlés
 5. very helpful and informative blog . Thank you for

  your information.If you are searching for Angular

  training in kochi visit us
  Angular training in

  kochi,Angular courses in kochi

  VálaszTörlés
 6. The most sacred place National War museum Delhi is inaugurated now in the nearby vicinity of India Gate . Here in the article we will help you out in solving our signature query how to reach National War memorial Delhi nearby India Gate . Along with that we will also sort out few other queries related to the National War memorial Delhi like nearest metro station, war memorial Delhi timing and also nearest metro stations to India Gate .

  VálaszTörlés
 7. Thanks for sharing this with us………Very nice and informative post…..!!!!!!!!
  Events Planner In Delhi
  Wedding Planner In Delhi

  VálaszTörlés
 8. Dorian Rossini Age, Height, Girlfriend, Biography
  Hire Virtual Employee
  Hire Offshore Developers

  VRN is one of the leading Offshore IT outsourcing companies in India offering Custom Software development services. Reduce your cost up to 60% by outsourcing a software development. Hire for Virtual Employee Services, Hire Offshore Developers, virtual employee.

  VálaszTörlés
 9. Nice blog. Please keep shearing information.

  If you are want to download new movies like south Hindi dubbed movie and dual audio Hindi dubbed movies from movie rulz, and then this is the place from where you can download the latest cinema.

  Download and Watch Hollywood South Hindi Dubbed

  VálaszTörlés
 10. Thank You for an amazing article, it was really helpful for me and loved to read this.
  Justdiak data scraper
  Google map leads extractor
  Buy Data Extractor

  VálaszTörlés
 11. Thanks for posting
  my website techwolk is related to technology

  VálaszTörlés
 12. It is undisputed that Computer Science Writing Services pose challenges for students because preparation takes into consideration a lot of details needed for Computer Science Case Study Writing Services and in-depth knowledge on the topic in order to come up with award winning Computer Science Coursework Writing Services.

  VálaszTörlés
 13. mr jatt Mp3 New Punjabi Song,Single Tracks Latest song download also Listen Latest Music Albums Online in High Quality at Mrpendus.in
  mr jatt

  VálaszTörlés
 14. Online religion research paper writing services are very difficult to complete and many students are always searching for Religion Research Paper Services companies to help them complete their custom religion essay writing services.

  VálaszTörlés
 15. Great post You are sharing much information keep it up ..awesome post


  I am sharing biography of top 10 businesses of india. Check my link for more informati
  on.

  VálaszTörlés
 16. Business information systems research paper services have become very popular for students studying business & information technology coursework as they engage the best online Information Systems Writing Services.

  VálaszTörlés
 17. Students find International Relations Research Paper Services as being of great assistance since they are able to complete their custom international research papers and international relations essay services on time.

  VálaszTörlés
 18. Custom Social Science Writing Services is very popular for students in search for social science essay services and social science research paper services.

  VálaszTörlés
 19. Students find Political Science Writing Services as being of great assistance since they are able to complete their political science research paper writing services and political science essay writing services on time.

  VálaszTörlés
 20. Using your Roku account and get access to excellent TV dramas on Roku device with these easy steps. You can also connect with our professionals to seek step by step help.We have experienced experts to help you with TV drama's on Roku.If in any case you still have issues with Roku connected but not working, you can call Roku technical support team by 1 888-309-0939 at any time.
  TV drama's on Roku
  Roku link code

  VálaszTörlés
 21. Install HP Laserjet 1200 Printer On Windows10 is not working can emanate from a variety of reasons. To be precise, there are many different uses for the laptop camera.if you have any such type of issue and you are unable to HP Laserjet printer 1200 and you need any external assistance then don't get confused about it Call at +1-800-684-5649 Hprinter Official Is Available 24×7 To Help you in all your printer problem.

  Install HP Laserjet 1200 Printer On Windows10
  HP Laserjet printer 1200 support

  VálaszTörlés
 22. Very informative post! There is a lot of information here that can help any business get started with a successful social networking campaign.
  IELTS Coaching in chennai

  German Classes in Chennai

  GRE Coaching Classes in Chennai

  TOEFL Coaching in Chennai

  spoken english classes in chennai | Communication training

  VálaszTörlés
 23. This is most informative and also this post most user friendly and super navigation to all posts... Thank you so much for giving this information to me.Really you have done great job,There are may person searching about that now they will find enough resources by your post.
  DevOps Training in Chennai

  DevOps Online Training in Chennai

  DevOps Training in Bangalore

  DevOps Training in Hyderabad

  DevOps Training in Coimbatore

  DevOps Training

  DevOps Online Training

  VálaszTörlés
 24. Really it is very useful for us..... the information that you have shared is really useful for everyone.Nice article i have ever read information's like this.it's really awesome the way you have delivered your ideas.i hope you will add more content in your blog.PHP Training in Chennai

  PHP Online Training in Chennai

  Machine Learning Training in Chennai

  iOT Training in Chennai

  Blockchain Training in Chennai

  Open Stack Training in Chennai

  VálaszTörlés
 25. Very interesting to read this article.I would like to thank you for the efforts you had made for writing this awesome article. This article inspried me to read more. keep it up.

  AWS training in Chennai

  AWS Online Training in Chennai

  AWS training in Bangalore

  AWS training in Hyderabad

  AWS training in Coimbatore

  AWS training

  VálaszTörlés
 26. Thanks for sharing an informative blog keep rocking bring more details.I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I will learn much new stuff right here! Good luck for the next!
  Artificial Intelligence Training in Chennai

  Ai Training in Chennai

  Artificial Intelligence training in Bangalore

  Ai Training in Bangalore

  Artificial Intelligence Training in Hyderabad | Certification | ai training in hyderabad

  Artificial Intelligence Online Training

  Ai Online Training

  Blue Prism Training in Chennai

  VálaszTörlés