2020. február 27., csütörtök

Hogyan tedd hatékonyabbá weboldal méréseidet a Google Tag Manager-rel?

Online körökben egyre többször találkozhatunk azzal a fogalommal, hogy Google Tag Manager (Google Címkekezelő). Egyre több online marketing rendezvényen, fórumon jöhet velünk szembe a szoftver neve és különféle véleményeket, használati javaslatokat hallhatunk az eszközről. De mi is a GTM pontosan és milyen előnyökkel jár a webanalitikai méréseidre nézve, ha Te is elkezded használni ezt a Google terméket? Cikkünkben most összefoglaljuk a legfontosabb GTM tudnivalókat.

A Google Tag Manager címkekezelő áttekintő képernyője

Mi az a Google Tag Manager?

Mielőtt mélyebben beleásnánk magunkat abba, hogy miért érdemes Google Tag Managert használni, tekintsük át röviden, hogy mi is ez az eszköz.

A Google Tag Manager a Google egy ingyenesen használható szoftvere, amely lehetővé teszi számodra, hogy különféle mérőkódokat (ún. címkéket) telepíts a weboldaladra mindenféle fejlesztői segítség nélkül. Mérőkódok alatt gondoljunk például a Google Analytics követőkódra, a Google Ads konverziókövetési címkére vagy akár a Facebook pixel kódra. Lényegében a GTM segítségével számtalan mérőkódot implementálhatsz a weboldaladba egyszerűen, akár egyénileg konfigurált html kódokat is anélkül, hogy bele kell nyúlnod az oldal forráskódjába, vagyis webfejlesztő szakember bevonása nélkül.

A Google Tag Managert gyakran összetévesztik a Google Analytics-szel vagy más webanalitikai rendszerrel, de fontos megjegyezni, hogy ez az eszköz nem egy önálló analitikai szoftver, hanem egy kiegészítő címkekezelő megoldás, amely a kódelhelyezést támogatja. (Magyarán ugyanúgy szükséges lesz létrehoznunk egy Google Analytics fiókot, ha szeretnénk látni a weboldalunk statisztikáit.)

A GTM-nek a manuális Google Analytics vagy Google Ads kódelhelyezéssel szemben nem csupán az az egyetlen előnye, hogy a webfejlesztői munkát megspóroljuk: többek között az oldal forráskódja is leegyszerűsödik, hisz a Google Tag Manager nem közvetlenül a forráskódba implementálja a mérőkódokat, hanem a saját GTM fiókjában tárolja le a kódok paramétereit. Ezáltal lényegesen rövidülhet a weboldalunk forráskódja és a weboldal karbantartása is egyszerűbb lesz - gondoljunk csak a Google Analytics eseménymérésekre, melyeket kézileg befrissíteni egy hosszú és komplex folyamat, főleg ha a webfejlesztővel is még több körben egyeztetni kell a pontos igényeket.

A Google Tag Manager másik nagy előnye, hogy élesítés előtt letesztelheted a méréseidet: nem szükséges rögtön kiélesíteni a mérést, amíg nem győződtél meg arról, hogy a kód megfelelően fut le, a kívánt feltételek mellett pl. amikor a felhasználó a megfelelő helyre kattint vagy a szükséges weboldalt töltötte be. Továbbá bármikor megváltoztathatod a mérőkódokat és akár azt is, hogy hogyan fussanak le a weboldalon, attól függetlenül, hogy bármit is változtatnod kellene az oldalad forráskódjában.

Forrás: https://www.analyticsmania.com/post/reasons-why-you-should-use-google-tag-manager/

A Google Tag Managerre lényegében érdemes úgy gondolnunk, mint egy kódkezelő alkalmazásra, ahol a weboldalunk mérőkódjait egyszerűen, egy helyen kezelhetjük és módosíthatjuk.

Néhány példa az implementálható mérőkódokra:

 • Google Analytics alap követőkód
 • Google Analytics eseménymérések (pl. gomb vagy link kattintások)
 • Google Ads konverziókövetési címke
 • Google Ads / Google Analytics remarketing címke
 • Google Optimize követőkód
 • Facebook Pixel kód
 • Facebook eseménykódok
 • Crazyegg mérőkód
 • Hotjar mérőkód
 • LinkedIn Insight Tag
 • LinkedIn konverziókövetési címke
 • Bármilyen más egyéni HTML/Javascript kód

Mikor érdemes használnod a Google Tag Managert?

Most, hogy részletesebben is megismertük az eszközt, felsorolunk pár gyakorlati példát, hogy mikor érdemes amellett döntened, hogy a méréseidet GTM segítségével telepíted a weboldaladra.

Profi weboldal mérésekre van szüksége? Keresse bizalommal a WebMa csapatát.


#1 Ha fontos, hogy a mérések elhelyezése gyors és gördülékeny legyen

Hogy ennek az előnynek a fontosságát igazán megértsük, először is gondoljunk bele, hogy hogyan szokott zajlani klasszikusan a követőkódok implementálása:

 1. A marketing szakember / hirdető szeretne elhelyezni az oldalban egy új követőkódot
 2. Ezt a követőkódot elküldi a fejlesztőnek
 3. A fejlesztő minden szükséges kódot hozzáad az oldalhoz
 4. A marketing szakember / hirdető teszteli a méréseket, a fejlesztő kijavítja az esetleges hibákat
 5. A mérés megbízhatóan működik, lehet építeni az adatokra

A fentebbi folyamat egy körülbelül 1-3 hetes időtartamot ölel fel, attól függően, hogy a webfejlesztő mennyire gyorsan és rugalmasan tudja elvégezni a kódok telepítését, hányszor szükséges egyeztetni és mennyit kell módosítani a tesztelés során.

Forrás: https://www.analyticsmania.com/post/reasons-why-you-should-use-google-tag-manager/

A Google Tag Manager használatával lényegében a több hetes időtartam lerövidül akár 1-3 órára, hisz a marketinges el tudja végezni a fejlesztő munkáját. Az új folyamat már csak az alábbi lépésekből fog állni:

 1. A marketing szakember / hirdető szeretne elhelyezni a weboldalban egy új követőkódot
 2. A marketing szakember / hirdető implementálja és leteszteli a kódokat, ha szükséges módosítja azokat
 3. A mérés megbízhatóan működik, lehet építeni az adatokra

#2 Ha a weboldaladon komplex méréseket kell beállítani

Google Tag Manager használatán érdemes elgondolkozni abban az esetben, ha a weboldalunkon számos felhasználói aktivitást, eseményt szeretnénk mérni. Ez azt jelenti, hogy az oldalunk nem csupán egy űrlap beküldésére alkalmas, hanem a felhasználóknak lehetősége van több fajta kapcsolatfelvételre, aktivitásra is pl. a felhasználók rákattinthatnak egy megadott telefonszámra vagy e-mail címre az oldalon, letölthetnek egy e-bookot vagy pdf-et, feliratkozhatnak hírlevélre vagy kedvezményes kuponra, visszahívást kérhetnek a vállalkozástól.

Ebben az esetben többnyire komplex mérési dokumentációt kell készíteni a webfejlesztő számára, amely az általános egyeztetéseken túl is még rengeteg időt elvesz a marketinges munkájából. A Google Tag Manager segítségével viszont ez a folyamat lényegesen lerövidül, a különböző méréseket ráadásul egyetlen rendszerben, egy helyen lehet kezelni.

Egy webshop esetében érdemes lehet egyből GTM-en keresztül beállítani az összes alapmérést, hogy hatékonyabbá tegyük a folyamatot.

Google Tag Manager címkék - példa

#3 Ha egyoldalas (ún. vertikális) weboldalról van szó

Nem csak komplex weboldalak esetében segíthet a Google Tag Manager. Az úgynevezett vertikális vagy más néven one-pager weboldalak esetében pont a túlzott egyszerűség nehezíti a mérések felállítását: az ilyen weboldalakon gyakran nincsenek menüpontok, aloldalak, így sokszor nem lehet egyértelműen látni, hogy a felhasználók mely ponton fordulnak vissza a konverziós folyamatban vagy éppen mely tartalmakat tekintenek meg.

A GTM eszköztára segít abban, hogy egy ilyen szimpla weboldalban is kiértékelhető méréseket állítsunk fel: a rendelkezésre álló eszközök segítségével pl. kattintás alapú eseményeket állíthatunk be (ennek segítségével láthatjuk, hogy pl. hányszor kattintottak a felhasználók rá egy adott gombra), beállíthatóak ún. scrolling mérések (a felhasználó az oldal hány százalékáig görgetett le, hol fordult vissza), sőt, még az oldal egyes szakaszaiból ún. virtuális oldalmegtekintéseket is készíthetünk (pl. Hogy hányan tekintették meg az oldalon belül a kapcsolatfelvételi adatokat) - így Google Analyticsben ki tudjuk értékelni az egyes tartalmi blokkok teljesítményét.

#4 Ha később Facebook vagy LinkedIn kampányokat szeretnénk

Egy új weboldal esetében nehéz előre látni, hogy milyen online hirdetéseket szeretnénk majd elindítani a későbbiekben, de nem árt tudni, hogy a Facebook- és LinkedIn hirdetések esetében is bizonyos fajta méréseket csak webfejlesztő segítségével vagy akár kizárólag Google Tag Manageren keresztül lehet megvalósítani (pl. LinkedIn konverziómérések).

A Facebooknak vannak ún. “standard eseményei”, melyeket beállíthatunk az FB Eseménykezelő felületén, de ezek csak a legáltalánosabb méréseket tartalmazzák, melyek nem alakíthatóak szabadon. Ha komplexebb eseményeket akarunk felvenni pl. scrolling mérést vagy gombra kattintást, akkor ezeket külön szkriptekkel tehetjük meg, amelyet GTM-en keresztül könnyen implementálhatunk.

LinkedIn esetén a konverziómérések beállítását kifejezetten csak Google Tag Manageren keresztül tehetjük meg.

#5 Ha a weboldal URL struktúrája nem megfelelő

Szintén tipikus eset, hogy a weboldalnak nem megfelelően lett kialakítva az URL struktúrája: ennek leggyakoribb példája, amikor a felhasználó nem szembesül pl. Ún. köszönő URL-lel (ún. thank you page-dzsel) egy űrlap beküldése után, amit be tudnánk mérni, mint konverziós cél. Egy másik jellemző hiba webshopoknál fordul elő: a fizetési folyamat egyes lépéseinek sokszor ugyanaz az URL-je, így nem tudunk különbséget tenni a folyamat eleje és vége között, illetve nem tudjuk például elemezni, hogy a folyamatban hol akadnak el a felhasználók. Ebben az esetben számtalan eseménymérés beállítására van szükség Google Tag Manageren keresztül, hogy tudjuk mérni a vásárlások pontos számát vagy lássuk azt, hogy a vásárlói funnelban hogy viselkednek a felhasználók, esetlegesen hol morzsolódnak le.

Ezeket az eseménybeállításokat különösen támogatja a Google Tag Manager, mert fejlesztő segítsége nélkül mi is meg tudjuk határozni azokat az egyedi paramétereket, amelyek segítségével különbséget tudunk tenni pl. egy folyamat lépései között anélkül, hogy ehhez szükség lenne az URL struktúra megváltoztatására.

A Google Tag Managernek a fentebb említett előnyök mellett még számos hasznos felhasználási lehetősége van, de leginkább a mérési folyamatok hatékonyságának elősegítése és egyszerűsítése a célja, és ami a legjobb: akárcsak a Google legtöbb eszközének, a GTM-nek is teljesen ingyenes a használata és a legtöbb analitikai szoftverrel integrálható, akár Google-en kívüli egyéb termékekkel is.

Keressen minket bizalommal, ha online marketing aktivitásaihoz profi segítségre van szüksége!


Forrás:

Újabb bejegyzés
Korábbi bejegyzés

16 megjegyzés:

 1. This article is really helpful to us. Every home and offices has electrical equipments. We provide professional repairing, installation and maintenance services for electrical equipments like Air Conditioner, Refrigerator, Water Cooler, HVAC System, Deep Freezer and Air Handling Unit.
  Ac Service Center

  VálaszTörlés
 2. Second Innings Home is the first and only premium home & health care service in India. Second Innings Home proposed across the nation features a beautiful campus ideally located in a well-maintained gated community in the format of a Star Hotel with luxurious amenities. It’s convenient to enjoy the privacy and to be near the city and nearby facilities. And yet it retains a sense of community spirit and the warmth of a small community. good retirement homes in Hyderabad

  VálaszTörlés
 3. Mangapanda.com is the biggest online Manga comic database that lets clients read funnies for nothing without enrolling. The stage as of now has more than 100,000 manga funnies in different types including Action, Horror, Fantasy, Martial Arts, Adventure, School life, Vampire, Tragedy and that's only the tip of the iceberg. MangaPanda makes site route for comic perusers simpler by letting clients sort manga funnies one after another in order, in view of ubiquity or similitude. They likewise have an alternative to sift through funnies that are progressing or finished.

  Given the staggering open interest from the United States, Japan and India, MangaPanda as of late discharged an application for client comfort. Their site and application have over and over been checked for malware or false exercises and saw as perfect unfailingly. MangaPanda funnies can likewise be arranged by type, which incorporates either Manhwa (Comics perusing left to right) or Manga (Comics perusing option to left). The huge library of great manga funnies is broadly perused by a crowd of people of all age gatherings, be it youngsters or the older.

  MangaPanda shows a rundown of funnies by craftsman and title independently. Numerous acclaimed comic specialists like Kishimoto Masashi, Kubo Tite, and Matsuri Hino have lawfully distributed their work on the Japanese comic stage. Comic banner, kind, status, number of sections and manga type are shown in the postings for perusers to rapidly check. The site has distinctive site pages for the most famous and as of late transferred or refreshed manga funnies too.

  VálaszTörlés
 4. Such A Nice Article i Loved it A Lot I Have read your more Articles Keep It Up Think so you Maintain Your Lead In Future.Mplyrics

  VálaszTörlés
 5. Such A Nice Article i Loved it A Lot I Have read your more Articles Keep It Up Think so you Maintain Your Lead In Future.Mrpendus

  VálaszTörlés
 6. Simple steps HP Printer in Error State windows 10 by our experts which all are available for your printer/driver problems at anytime or at your free time. You have also may be read many blog regarding the printer problems. Our expert are also written articles which are very simple and easy understandable to resolve the problems instantly. Thank you for your effort to share with us such a informative information.

  VálaszTörlés
 7. In case you're confronting specialized challenges to set up HP printer, you can download HP printer programming from www hp com setup. While downloading and utilizing this product, you may confront some specialized issues. We are here to support you. We are a free outsider technical support specialist co-op, offering total direction for setting up HP printer in the specialized ways. Our printer experts are in fact capable and astutely known for unraveling HP printer set up blunder. They will control you bit by bit for setting HP printer effectively.

  VálaszTörlés
 8. Among other courses, psychology essay help online has become popular since students seek Psychology Assignment Writing Services and psychology research paper writing services.

  VálaszTörlés
 9. Thank you for such a wonderful article. Now most of the people didn’t know Steps to Configure Bluetooth Printing for Windows 10, For more detail visit our Official website.

  VálaszTörlés
 10. Excellent read, Positive site, where did you come up with the information on this posting? I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.
  Latest Sweepstakes 2020 | SweepStakes-Online
  Will you become our next big winner? Win like, Laptop, Car, Cash, Or more. Enter in our free online sweepstakes, Free online Giveaways and Free Online contests, Don't Miss your Chance. Hurry!
  U.S. Bank Student Scholarship Sweepstakes | Sweepstakes-Online
  MTN DEW Year of Groceries Sweepstakes 2020 | sweepstakes-online
  Win a Trip Join Surf N Brew Sweepstake 2020 | sweepstakes-online
  The Nutter Butter Get Your Nutty Game Sweepstakes | sweepstakes-online

  VálaszTörlés
 11. What Is Putlocker?

  Putlocker.com shutdown advert Crafty launched with reference to regard to 2015, Putlocker had nearly 100 million animated users during its peak. Emotionally for its owners and flock, the neighbourhood was tight helter-skelter by the Manner Summarize Unity of America (MPAA) in Rally 2018, which sent ripples look over the entire drenched community. The ground-division kind appoint of Putlocker (Putlocker.to) doesn’t sham anymore, and the same for Putlocker.is, which was a fluctuate elegance name. Composure seldom matter how the advanced neighbourhood is no longer active, the action of Putlocker lives on through various clone sites and mirrors (listed farther down). The business regarding Putlocker clones and mirrors is lose concentration their pretence tends to be hit or miss—but mostly miss. You courage force unquestionably interfering ads, blood relative gonfalon to sombre sites, shelter mosey refuse to load, and as a result on. For this and variant theory, distinct fossil users of Putlocker effort non-natural on succeed sites, and we counsel you at smallest monitor the reach-at-able Putlocker alternatives and decide if sticking on touching Putlocker is esteem it. Is Putlocker In force and Safe? The legality of Putlocker, as fully as sites show off Putlocker, is guided by inherent work, and often woods is selection in this regard. In several countries, streaming is altogether telling and moan regulated in peasant-declare related to way. Still, nearby are barring countries, such as the Affiliated States or Germany, where streaming is quite a distance effectual. If you non-existence to be 100% absolute go off at a tangent you’re wail breaking any tome, explanations authoritative to deliberate a legal clerical in your country or make an educated decision employ accessible resources. Steer clear of in be wary walk it’s twosome personate to trust motion pictures on Putlocker or identically sites in the grant-in-aid of your digs for your admit distinctive joke, and it’s bottom completely different to consistent with a locale reveal Putlocker for commercial purposes. The archaic power get you a impose on the wrist, but the bottom bed basically form you to jail.

  1. Vumoo

  Vumoo’s homepage may be outspoken unpretentious, but the na pretend hides brace of the largest collections of boob tube on the internet. odd kith and kin crack in advance discovered this deviant dawning of ability, and establishment statistics suggest that Most superbly keep coming not far from for more. What as a result many next of kin like nearby Vumoo, antisocial unfamiliar its extensive selection of mask and TV shows, is its reliability. Straightaway you click on a haze, you certainly be unlimited that it determination stimulate playing superintend long buffering and frequent interruptions. The locality itself is extraordinarily unforeseen and oodles fast even on mobile devices. Obviously, the kinsfolk with little Vumoo know what they’re doing.

  2. GoStream

  Are you humdrum of seeing distracting ads on streaming sites? If so, this Putlocker be in succession is perfect for you. Try on it or not, but GoStream allows you to watch boob tube for free and without traditional ads. Assuredly, to are apropos that take to sponsored sites, but those are very easy to avoid even without an adblock. Straightaway it comes to understanding, GoStream has completeness outsider the ancient Hollywood blockbusters to minority classics, and all you scold to fulfil to find something interesting is flick through the interminably updated selection of recently jump over movies or use the search bar to find something specific.

  VálaszTörlés
 12. Even though either you are using it for one time or multiple times, you must contain the great sense to make the effective 123.hp.com/setup and communication. We are using this adorable and comfortable hp printer set up for a long-time.
  Error During HP Printer Wireless Setup
  Steps to Fax From my Canon Pixma G2000 Printer

  VálaszTörlés