2021. január 18., hétfő

Ügyeljünk online fiókjaink biztonságára!

Általában véve már a hétköznapi emberek fejében is valahol leghátul benne van, hogy ügyeljenek online fiókjaik - például email postafiók, Facebook fiók stb. - biztonságára.

Mint felelős online marketing ügynökség szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a céges, vállalati online fiókjaink biztonsága éppoly fontos, mint a személyes fiókjainké!

A téma fontosságát a közelmúlt negatív eseményei bizonyították, az elmúlt napokban éppen a Burger King magyar instagram profilját törték fel illetéktelenek, de sajnos az is több ízben előfordult már, hogy gyanútlan hirdetők online hirdetési fiókjait törték fel és hirdettek el belőle elképesztő összegeket a legváltozatosabb - többségében illegális - termékekre és szolgáltatásokra. Ne felejtsük el, hogy bármely Facebook hirdetési fiókból bármely Facebook oldalra tudunk hirdetni! Csak hozzá kell adni a kívánt fiókot - amelyet ha illetéktelenek bejutnak a fiókunkba, két kattintással meg tudnak tenni.

Reméljük, hogy felhívásunk gondolatébresztő lesz ez ügyben és hogy a szükséges biztonsági lépések megtételének köszönhetően segíteni tudunk az anyagi károk megelőzésében.

Milyen céges online fiókok létezhetnek?

A vállalati weboldalhoz kapcsolódó fiókok

A vállalati- vagy termékweboldalunkhoz kapcsolódó fiókok kapcsán az alábbi fiókok biztonságáról kell gondoskodnunk:

  • Google Analytics fiók - ez google fiókkal használható, az érintett Google fiókhoz szükséges beállítanunk kétlépcsős azonosítást a megfelelő biztonsághoz.
  • Google Tag Manager fiók - ez szintén google fiókkal használható, az érintett Google fiókhoz szükséges beállítanunk kétlépcsős azonosítást a megfelelő biztonsághoz.
  • Weboldal admin felülete (szerkesztő felület): főként Wordpress- és egyéb weboldalak esetében ennek elérése gyakran a default wp-admin címen marad, amely komoly veszélyforrás. Érdemes az adminnak más url-t adni és a belépéshez is gondoskodni a megfelelő biztonságról (pl. kétlépcsős azonosítás- vagy emailes hitelesítés még egy lépcsőben).

Az online hirdetésekhez kapcsolódó fiókok

Az online hirdetéseinkhez kapcsolódóan az adott online hirdetési platform szerinti fiók hozzáférésére kell gondolnunk.

  • Google Ads (Google hirdetések): a hirdetési fiókunkhoz hozzáadott felhasználók saját Google fiókjukkal tudnak belépni vagy ügyfélközpont-fiókon keresztül. A Google Ads fiókban tegyük kötelezővé minden felhasználótól a kétlépcsős azonosítás használatát, így csak megfelelő biztonsággal ellátott fiókkal tudnak belépni a hirdetési fiókunkba. Ha ügyfélközpont-fiókot használunk (MCC), ebben is követeljük meg minden felhasználótól a kétlépcsős azonosítás meglétét.
  • Facebook hirdetési fiók: itt nem csupán a hirdetési fiókról, hanem a Facebook hirdetési fiókot, a Facebook pixelt, a Facebook oldalt tartalmazó ún. Vállalkozáskezelő fiókról is szó van, amelyben a cégünk összes Facebook objektuma megtalálható. Állítsuk be kötelező követelményként a Facebook vállalkozáskezelő fiókunkban a kétlépcsős azonosítást minden felhasználó - nem csupán az adminisztrátorok - számára!
  • Linkedin hirdetési fiók: ebbe a fiókba a saját LinkedIn felhasználójukkal képnek be az adminisztrátorok és hirdetéskezelők is. Követeljük meg mindenkitől, hogy kétlépcsős azonosítást használjon ahhoz a LinkedIn fiókjához, amellyel a hirdetéskezelőt használja.

Összefoglalásképpen

Ha a bevezetőben ismertetett kiragadott példák még nem lennének elengendőek a szükséges elővigyázatossági lépések megtételéhez, talán a következő információ igen.

Ha illetéktelenek feltörik a vállalati Facebook hirdetési fiókunkat és egy asztrális összeget elköltenek belőle - a mi vállalati hitelkártyánk terhére - és vissza sem jutunk a fiókunkba többet és nem volt beállítva a Vállalkozáskezelő fiók minden felhasználójának kétlépcsős azonosítás, akkor a Facebook semmilyen módon nem segít nekünk a fiókunk helyreállításában vagy a hackerek által elhirdetett összeg visszatérítésében. Hogy miért? Mert szerintünk jogosan ebben az esetben önhiba miatt történt az illetéktelen behatolás.

Érdemes tehát mihamarabb megtennünk a szükséges biztonsági lépéseket online fiókjaink megvédése érdekében!

Keressen minket bizalommal, ha online marketing aktivitásaihoz profi segítségre van szüksége!


Újabb bejegyzés
Korábbi bejegyzés