2009. december 8., kedd

A 2009-es év végén a Google újból meglepett mindenkit! Különleges és egyben nagyon fontos technikai fejlesztésekről adtak hírt nemrég a sajtótájékoztatójukon. Ezekre az újdonságokra mindenkinek érdemes odafigyelni, mert megkönnyíthetik az életünket. Mégis hogyan? Lássuk.

Keresési beállítások

Vegyük például az eddig használt nagyon praktikus keresési beállításokat, amelyekkel a google.com oldalon indított kereséseinket tudtuk kényelmesen módon finomítani. Ezeket mostantól több nyelven is el lehet érni, többek között magyarul is. Kereséseinket ezen beállítások segítségével gyorsan és egyszerűen tudjuk a saját igényeinkhez igazítani. Az alapértelmezett találati listát szűkíthetjük szerint, hogy videót, könyvet, blogot, hírt, fórumot keressük-e éppen, de igazíthatjuk a találati listánkat éppenséggel időponthoz,a keletkezésük idejéhez is (elmúlt óra, elmúlt 24 óra, elmúlt hét, év, adott időszak). A legérdekesebb keresési segédeszköz a "varázskerék" (wonderwheel)! A keresett szavunkat, kifejezéseinket kiegészíti – egyszerű, ám annál nagyszerűbb módon szemléltetve – egyéb olyan kifejezésekkel, amelyek az adott szóval összekapcsolhatóak. Így hát ha nem jut eszünkbe, milyen egyéb módon keressünk rá egy-egy szóra, kifejezésre, csak kattintsunk a varázskerékre, máris új ötleteket kaphatunk!

A keresési beállítások ezen formája persze már létezett ebben a formában, csak éppen nekünk újdonság a "magyarítás", de vannak ennél meghökkentőbb újdonságok.

Valós idejű keresési szolgáltatás

A valós idejű keresési szolgáltatás elindításával kereséseinkre valóban a legfrissebb, legrelevánsabb találatokat kapjuk. A Google folyamatosan követi egyes közösség oldalak, blogok, hírportálok legfrissebb bejegyzéseit, és azokat rögtön megjelenésük után már fel is lelhetjük a találati listában, ha relevánsak a keresett kifejezéseinkre – így valóban teljesen valós idejű eredmények közül válogathatunk. A google.com oldalon kezdeményezett keresésünk találati listáján kattintsunk a "latest results" (legújabb keresési eredmények) gombra, így azonnal tájékozódhatunk az újdonságokról. Ezekhez az eredményekhez azonban kevés a legmodernebb technikai háttér, a Google-nak szüksége volt partnerekre (pl. Facebook, MySpace, Twitter), akik lehetővé teszik a legfrissebb bejegyzésekhez való hozzáférést, de persze csak nyilvános fiókok esetében. A szolgáltatás főleg akkor a leghasznosabb számunkra, ha regionális, ám valós idejű hírekre van gyorsan szükségünk, mint közlekedési hírek, időjárás, kulturális események. A Google Trends elemző rendszeren is lehetőségünk van követni az eseményeket: kattintsunk a legaktuálisabb keresések fülre, válasszunk egyet a felkínált témák közül, majd állítsuk be a "Latest" opciót, és már meg is kaphatjuk a napra, vagyis percre kész információkat.Személyre szabott keresés – Personalised Search

A személyre szabott kereséseket illetőleg is történt egy változás, ami megosztja a véleményet. A személyre szabott keresésnek az az alapja, hogy aki rendelkezik Google fiókkal, és engedélyezi böngészőjében a sütiket (jegyezzük meg: az alapértelmezett viselkedés ez), annak a rendszer tárolja az eddigi kereséséit. Az internetezőnek ez azért jó, mert a nyilvántartás alapján saját maga is vissza tudja keresni, mi iránt is érdeklődött korábban, a Google-nek pedig azért, mert így hatékonyabban tudja reklámjait megjeleníteni. Az eddigiekhez képest történt változás, hogy nem a felhasználó dönt arról, mikor szolgáltat adatot kereséseiről, hanem éppen fordítva: arról kell döntenünk mikor nem hagyjuk követni – hiszen egyébként mostantól az adatszolgáltatás mindig alapértelmezett lesz.Google hang alapú keresés

A mobiltelefonokba beépített hangfelismerő szoftver segítségével gombnyomás nélkül intézhetünk kereséseket telefonunkról. Egyenlőre angol és kínai nyelven tehetik ezt meg a mobiltulajdonosok, ám az elkövetkezendő hónapokban további nyelvekre is tervezik kifejleszteni a szoftvert, mint például a japán. A jövőben a hangfelismerési lehetőség kibővül a tolmácsolással – kíváncsian várjuk!Google Goggles – keress fotózva

A Google kreatív nevű, és még kreatívabb ötleten alapuló új alkalmazása a Goggles. Azoknak, akiknek a mobiltelefonjukon a Google Android operációs rendszer fut, a keresés egy izgalmas módját van lehetőségük kipróbálni. Elég egy fényképet készíteni például egy tárgyról, épületről, látványosságról, épületről stb. majd egy gombnyomásra megkapjuk fényképünkről az adatokat.

Csak egy kattintás és máris elénk tárul minden információ! Kényelmes és nagyon ötletes megoldás azoknak akik mobil internettel felszerelt, és a már előbb említett Android rendszerrel támogatott kamerás telefonnal rendelkeznek. A módszer lényege, hogy az elkészített képet a Google összeveti adatbázisával és azonosítja, mit is ábrázol, majd küldi az információkat.

Új formában a Google kezdőlap

Valami furcsát észleltetek a google.com vagy a google.hu oldalakon? Rájöttetek, mi az? Ha nem akkor most leleplezzünk együtt!

A változás egyszerű, de nagyszerű: amikor betöltődik a kereső weboldala, mostantól az első egér mozdulatig nélkülöznünk kell egy pár funkciót, és csak a letisztult oldallal szembesülünk, ami történetesen egy logót, a keresési mezőt és 2 gombot foglal magában. Miért is ez az egyszerűség? Az emberek többsége az oldalakra érkezve célirányosan először keresni akar, és a Google ezzel az átalakítással szeretne megfelelni nekik. Hogy az eddig megjelenő funkciókról se kelljen lemondani, ezért találták ki azt a megoldást, amellyel egy egér mozdulatra újra láthatóvá válik minden eddigi jól megszokott egyéb lehetőség: képre, videóra, blogra, hírekre való keresés, keresési, nyelvi beállítások.

Google többnyelvű keresés

A globális keresés megkönnyítését tűzte ki célul a Google a keresési beállítások egyik opciójával. Ha rákattintunk a többnyelvű keresési lehetőségre, akkor az általunk használt kifejezést lefordítja a kereső. Maximum 5 nyelvre képes egyszerre lefordítani a kifejezést, ám hozzáadhatunk 51 féle más nyelvet is a listához. A kulcsszó lefordítása mellett megjeleníti a találatok számát is. Bár még nem teljesen tökéletes az az algoritmus, amely meghatározza, milyen nyelvre fordítsa le a kifejezést, mégis már most nagyon praktikus módszere a globális weblapok elérésének. A többnyelvű keresés opció tehát megér egy próbát!

Google szótár 28 nyelven

Bár az újdonságok közül nem lett a legfelkapottabb hír a Google új szótárprogramja, mégis jó, ha mindenki megismerkedik vele, hiszen valljuk be, néha akadhat olyan helyzet, hogy kicsit nehezebb előhalászni a vaskos idegennyelvű szótárainkat a polcról, mint beírni a keresett kifejezést a Google Dictionary-be. Ez a szótárprogram nem összetévesztendő a már meglévő Google Translate fordítóval, mert míg ez utóbbi akár teljes oldalakat, szöveg részleteket fordított le, addig a mostani fejlesztés a hagyományos szótárazás elvén működik. 28 nyelven van lehetőségünk idegen szavak jelentését kikeresni, sajnos magyar nyelvre egyelőre nem lehet fordítani. A Google szótára amellett, hogy lefordítja a szót, megjeleníti annak kapcsolódó kifejezéseit, szinonimát, definícióit, és még egyes főnevek esetében képet is mellékel az eredmények mellé.

Keressen minket bizalommal, ha online marketing aktivitásaihoz profi segítségre van szüksége!


Újabb bejegyzés
Korábbi bejegyzés