2017. május 11., csütörtök

A 8 legmenőbb Facebook hirdetési funkció

A Facebook hirdetési rendszere rengeteget fejlődött az elmúlt néhány év során, sőt, havi-heti szinten is folyamatosan változik, újabb és újabb újdonságok válnak elérhetővé (mind hirdetésformátum, mind célzások és egyéb megoldások területén) a hirdetők számára.


Ahogy gyakran hallhatjuk: “a Facebook-on hirdetni néhány éve még ciki volt, de mára egy olyan menő bulivá nőtte ki magát, amelyben mindenki részt szeretne venni”.


Az alábbiakban szeretnénk felhívni a figyelmet a jelenleg elérhető, szerintünk - és a WordStream válogatása szerint is - legfontosabb Facebook hirdetési megoldásokra.


1. A carousel hirdetésformátum
A carousel hirdetésformátum vagy más néven hirdetésgaléria remek lehetőséget teremt a történetmesélésre (ha márkaépítés, vagy a szolgálatásunk megismertetése a cél) vagy termékkínálatunk bemutatására (pl. cipőkínálat lábméret alapján, vagy táska színválaszték). A galéria típusú hirdetésekben jóval több információt és vizuális elemet tudunk megmutatni a felhasználóknak, mint a megszokott, egyszerű “egyképes” hirdetésekkel.

A carousel hirdetésekben 2-10 képkockát, minden képkockához egy rövid címet, leírást és kattintási linket adhatunk meg, valamint a képgaléria felett egy szokásos figyelemfelhívó szöveget - call-to-action-t - tudunk elhelyezni. 

Példa történetmesélésre:Példa termékkínálat bemutatására:


2. A Facebook pixel
A Facebook-on minden hirdetési fiókhoz egy darab ún. Facebook pixel tartozik. Ezt a kódrészetet a hirdetési fiókban kérhetjük le és implementálhatjuk azon weboldalunk minden egyes oldalába, amelyre a Facebook hirdetéseink mutatnak.

A Facebook pixel segítségével gyűjthetjük a weboldal látogatókat a remarketing hirdetések számára, illetve definiálhatjuk és számolhatjuk a konverziókat, legfőbb weboldal alapeseményeket a további szegmentáláshoz és a lookalike közönségek gyűjtéséhez.
3. Konverzióra optimalizált kampányok
A Facebook kampányokat korábban megjelenítés vagy kattintás alapon tudtuk optimalizálni, azonban egy ideje már rendelkezésre áll az AdWords-höz hasonló, konverziós célú kampánytípus a Facebook-on is. Itt a legfontosabb, hogy elegendő mennyiségű konverziót kell rögzítenünk a weboldalunkról a Facebook pixel és konverziómérés segítségével, mielőtt hatékonyan tudjuk használni ezt a kampánytípust. Ha a célunk a weboldalon történő vásárlás és konkrét elvárásunk van a tekintetben, hogy maximum milyen konverziónkénti költséggel szeretnénk elérni egy vásárlást, akkor egyértelműen ez a kampányítípus lesz a megoldás.

Ahhoz, hogy megértsük, miért fontos, hogy minden kampányunk számára a releváns kampánytípust válasszuk ki, ismernünk kell a legfőbb különbségeket. Ha kampánycél a márkaismertség, hogy minél több emberhez jusson el az üzenetünk, akkor ezt a kampáncélt kell kiválasztanunk, mert így hirdetésünket a rendszer olyan felhasználóknak jeleníti meg, akik nagyobb eséllyel időznek el a hirdetésünkön. Ha weboldal kattintás a cél (és nem vásárlás), akkor a kattintási kampánycélt kell választanunk, mert ekkor a rendszer olyan felhasználókat fog megcélozni, akik nagyobb eséllyel kattintanak a hirdetésünkre. Ha viszont vásárlás a cél, akkor a konverziós célt kell választanunk, mert így olyanok látják a hirdetésünket, akik nagyobb eséllyel vásárolnak a weboldalunkon (ez pedig nem ugyanaz, mint akik kattintanak!).

A konverziós célú kampányoknál megadhatjuk, hogy átlagosan mennyit szeretnénk fizetni maximum a konverziókért vagy hogy egy konverzió maximum mennyibe kerülhet. Nyilvánvalóan ha a rendszer nem tud az elvárt költségszinten konverziókat hozni, akkor nem fogja megjeleníteni a hirdetéseinket.
4. Hirdetéscélzás felhasználói érdeklődés alapján
A rendelkezésre álló célzási típusok köre - a hirdetésformátumokhoz hasonlóan - is folyamatosan változik, illetve bővül a Facebook hirdetések tekintetében.

Természetesen célozhatunk földrajzi hely, életkor, nem alapján, de rengeteg érdeklődési körből is választhatunk. Például választhatunk a divat, táskák, szemüveg, de adott híres emberek vagy márkák által érdeklődést mutató (adott márkáról tartalmakat megtekintő vagy adott márka Facebook oldalát követő) felhasználókra is.

Az az idő tehát már lejárt, amikor csupán földrajzi hely és demográfia alapján kellett céloznunk a hirdetéseinket, ma már ennél jóval szofisztikáltabb és pontosabb célzások állnak a rendelkezésünkre.
5. Hirdetéscélzás felhasználói viselkedés alapján
Számos, a felhasználó nem csupán online - viselkedésén alapuló célzási lehetőség is rendelkezésre áll. A teljesség igénye nélkül például célozhatunk a gyakori nemzetközi utazókra, online vásárlókra stb.

Ez úgy vált lehetővé, hogy a Facebook nem csupán a saját rendszeréből rendelkezik információval a felhasználókról, hanem tömérdek mennyiségű adatot “vásárol” külső adatszolgáltatóktól is, amely részben az “audience network”-ön keresztül vált lehetővé a számára. Az audience network azon weboldalak hálózata, amelyek az egyszerű Facebbok-os bejelentkezést használják, vagyis regisztráció helyett Facebook profilunkkal is használhatjuk az adott weboldalt. És Voilá, az adott weboldalon végzett tevékenységünk máris hozzárendelésre kerül a Facebook profil adatainkhoz.
6. “Custom Audiences”, vagyis egyéni célközönségek
A Facebook pixelünk segítségével gyűjthetjük a weboldal látogatóinkat, konvertálóinkat vagy adott alapeseményt végrehajtó látogatóinkat. Ha elegendő számú látogatónk van, akkor a Facebook rendszere képes arra, hogy a különböző ismérvek alapján ezekhez a látogatóinkhoz vagy vásárlóinkhoz hasonló Facebook felhasználókat megtalálja a számunkra és meg tudjuk őket célozni a hirdetéseinkkel. Ezeket a célzásokat ún. “lookalike” vagy hasonló közönségeknek nevezzük.

Sőt, nem csupán a weboldalunkon bizonyos műveleteket végrehajtó felhasználókhoz hasonló Facebok felhasználókat találhatjuk meg, hanem már akár a Facebook oldalunk követőihez hasonló felhasználókat is megcélozhatjuk hirdetésekkel.

Harmadik lehetőségként - ha rendelkezünk ügyfél email listákkal - saját email listát is feltölthetünk és ezeket a felhasználókat a Facebook-on megcélozhatjuk remarketing hirdetésekkel.
7. Engagement hirdetések
A Facebook posztjainkat, videóinkat, tartalmainkat korábban megtekintő felhasználókat is meg tudjuk célozni remarketing hirdetésekkel, üzleti ajánlatunkkal, mivel ez a célcsoport nagy valószínűséggel fogékonyabb az üzenetünkre.

8. Érdeklődőkeresési hirdetések
A Facebook legújabb hirdetésformátuma elsősorban B2B vállalkozásoknak javasolt, illetve olyan szolgáltatóknak, akinek ajánlatkérések, potenciális érdeklődők szerzése a fő célja, akiket azután az értékesítőik megkereshetnek egy releváns ajánlattal.

A hirdetés legfontosabb mozzanata, hogy rákattintva az érdeklődők egy néhány mezőből álló űrlapra jutnak, amelyet egyszerűen elküldve jelezhetik érdeklődésüket, tehát nincsen szükség a hirdetésből egy külső weboldalra jutva egy ottani űrlap kitöltésére.

(Forrás: https://www.facebook.com/business/help/1462876307360828/?helpref=hc_fnav)Keressen minket bizalommal, ha Facebook hirdetéseihez profi segítségre van szüksége!


Újabb bejegyzés
Korábbi bejegyzés