2018. augusztus 23., csütörtök

Valóban jól teljesítenek a Facebook kampányai?

E heti blogcikkünkben a Facebook PPC hirdetésekkel foglalkozunk. Kifejezetten a megbízói oldal számára szeretnénk hasznos tippeket, ötleteket, fogásokat mutatni a külsős ügynökség által kezelt Facebook hirdetések sikerességének és hatékonyságának méréséhez, valamint a házon belül kezelt hirdetések jövedelmezőségének megállapításához.

A fizetett Facebook hirdetésekről általában

Ahogy azt már több blogcikkünkben is említettük, a Facebook hirdetések egy rohamosan és dinamikusan fejlődő területet jelentenek, amelyre különösen jellemző az, hogy a benne rejlő lehetőségek maximálisa kiaknázásához követnünk kell a legfrissebb változásokat, fejlesztéseket és maximálisan ki kell használnunk a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Fizetett Facebook hirdetéseket általában két típusú ügynökség kezel, az egyik típusú ügynökség a tartalommarketing irányából indulva terjesztette ki tevékenységét - az ügyfelek igényeire reagálva - a fizetett hirdetésekre. A másik típusú ügynökség viszont a PPC szaktudásra alapozva kezel más fizetett hirdetések mellett Facebook hirdetéseket is.

Az organikus tartalommarketing és a profi PPC hirdetések alapvetően teljesen más jellegű tudást és kompetenciákat igényelnek, mivel merőben eltérő tevékenységet jelentenek. A social média felületek menedzsmentje és a fizetett hirdetések teljesen más területet jelentenek, amelyek sikeres kezeléséhez teljesen más jellegű tapasztalatra van szükség. A fizetett hirdetések jövedelmezőségének biztosításához hardcore PPC szaktudásra van szükség, technikai, analitikai ismeretekre és széles körű kampánykezelési tapasztalatra.

Ha ügynökség kezeli a Facebook hirdetéseinket

Ha Megbízóként egy külsős, PPC hirdetésekre specializálódott ügynökség kezeli a Facebook hirdetéseinket, az különös helyzetet teremt. Egyrészt kiszolgáltatottak vagyunk egy számunkra viszonylag ismeretlen területen, másrészt viszont - ha jól választottunk - az adott szakterületen szakértő és profi szakemberek kezelik a kampányainkat és segítenek a Megbízó által megadott marketing célok elérésében.

Ahhoz, hogy az ügynökség a legjobb megoldást tudja javasolni a számunkra, Megbízóként nekünk is el kell végeznünk a házi feladatunkat. Erről bővebben ebben a blogcikkünkben olvashat (ugyan AdWords-re vonatkozóan, de a Facebook hirdetéseknél ugyanezekre kell figyelnünk). Az ügynökségválasztás szempontjairól pedig itt olvashat.

Már az ügynökségválasztás során is érdemes tudnunk, hogy pl. a Premier Google Partner ügynökségekhez hasonlóan (akik szükség esetén kiemelt szakmai támogatást kapnak a Google szakértőitől, illetve első kézből értesülnek a legfrissebb Google Ads újdonságokról) a profi Facebook PPC ügynökségek is hasonló módon általában közvetlen kapcsolattartóval rendelkeznek a Facebook-nál. Ez hatalmas információs- és kapcsolati előnyt jelent a számukra és ügyfeleik számára is a kisebb ügynökségekkel és független kampánykezelő szakemberekkel szemben, mert bármilyen felmerülő probléma esetén nagyobb eséllyel tudnak segíteni ügyfeleiknek a számukra legjobb megoldás megtalálásában (pl. ha a megbízó több mint 50 üzlettel rendelkezik Mo-on, azt kizárólag a Facebook szakemberei tudják hozzáadni a hirdető Facebook oldalához). Ha nem rendelkezik az ügynökségünk közvetlen kapcsolattal a Facebook-nál, akkor sajnos viszonylag lehetetlen kapcsolatba lépni velük. (Aki saját maga kezeli házon belül a Facebook kampányait, az egészen biztosan szembesült már ezzel.)

A profi Facebook kampányok mellett kulcsfontosságú a siker szempontjából a kampányok érkezési oldala, vagyis a landing oldalunk is. Ennek hiányában bármilyen profi kampányokat is állít fel az ügynökségünk, azok nem fogják hozni a várt eredményt. A hatékony landing oldal kialakításához hasznos tippeket korábbi blogcikkeinkben kaphat.

Az alábbiakban szeretnénk pár hasznos tippet adni ahhoz, hogy Megbízóként hogyan mérhetjük fel, hogy a megbízott online marketing ügynökség lelkiismeretesen és szakmailag profin kezeli-e a Facebook kampányainkat.

Ha Facebook kampányai kezelésében segítségre van szüksége, keresse a WebMa csapatát bizalommal!

Nézzen bele a Facebook hirdetési fiókjába!

Ha van hozzáférése...

Ha egy komoly, szavahihető online marketing ügynökséggel dolgozunk együtt, akkor alapvető, hogy folyamatos betekintési jogot kell biztosítsanak nekünk a weboldalunk analitikájához - Google Analytics - és a különböző hirdetési fiókjainkhoz (Google Ads - régi nevén Google AdWords, Facebook hirdetési fiók). Ha az ügynökség nem biztosít nekünk ügyfélhozzáférést a saját hirdetési fiókjainkhoz - ahol a Megbízó költségére hirdetnek - az már önmagában is aggodalomra és gyanakvásra ad okot. A leggyakrabban hallott kifogás pl. ez ügyben: “Több hirdető kampányai vannak egy fiókban…”, amely teljes mértékben szakmaiatlan érv, mivel mind a Facebook, mind a Google Ads (régi nevén Google AdWords) esetében alapelv, hogy egy ügyfél egy hirdetési fiók, sőt egy weboldal egy hirdetési fiók.

Ne restelljük megnézni a Facebook hirdetési fiókunkban a változástörténetet, ahol meggyőződhetünk róla, hogy a megbízott ügynökség teljesíti a vállalt kampánykezelést és valóban naponta, hetente vagy havonta módosításokat hajt végre a kampányainkban.

Marketing célhoz illeszkedő kampányok

Alapelv, hogy a Facebook hirdetések esetében is a marketing célunknak megfelelő kampánytípust kell futtatnunk, az ehhez illeszkedő licitstratégiával. Még egyszerűbben megfogalmazva, ha a marketing cél a webshopunkban vásárlások elérése, akkor egyértelmű, hogy CPA, vagyis konverziós célú kampányokkal érhetjük ezt el. Ha a célunk weboldal látogatások elérése, akkor ehhez weboldal átkattintásokat célzó - vagy érkezési oldal megtekintéseket célzó - Facebook hirdetési kampányt kell futtatnunk. Ha a fizikai boltunk meglátogatása a cél, akkor ehhez a “Boltlátogatások” kampánytípust kell használnunk és a boltunk x km-es körzetében megszólítani a potenciális érdeklődőket.

Profi célzások vagy játéktér az optimalizáláshoz

A korábbi tűpontos célzások helyett az új trend a Facebook kampányokban - a Google Ads-hez hasonlóan - a Facebook okos algoritmusainak való térhagyás az üzleti- és megtérülési céljaink elérése érdekében. Tehát ha mondjuk webshop vásárlás a cél, akkor az ideális optimalizáláshoz akár a Facebook-ra is hagyhatjuk a hirdetéscélzást - feltéve, hogy az általunk megadott fajlagos költséggel tud vásárlókat hozni nekünk. Ha a Facebook-tól várjuk az eredményt, akkor hagyjunk neki szabad teret az optimalizáláshoz, ne szűkítsük be a kampányunkat akár megjelenési helyekre vonatkozóan.

Ha viszont korlátozott büdzsével hirdetünk és a célunk pl. a weboldal kattintás vagy a Facebook oldalunk követőszámának növelése, akkor továbbra is a pontos célzás a legjobb.

Kreatívok tesztelése, többféle kreatív futtatása

Alapvető szabály, hogy egy Facebook hirdetéssorozatban sem lehet csupán egyetlen kreatív. Legalább néhány féle hirdetésverziót (kép- és szöveg kombinációk) érdemes tesztelnünk és a sikereseket futtatni tovább, valamint új verziókat készíteni melléjük. Egy hirdetés nem hirdetés!

Eredmények mérése

Ha nincsen implementálva a weboldalunkba a Facebook pixel és a marketing- és üzleti céljainkhoz kapcsolódó ún. standard események vagy egyedi konverziók mérése, akkor a Facebook hirdetéseink csupán vakrepülésként értelmezhetők. Ha nem tudjuk pontosan mérni az eredményeket és az adatok alapján optimalizálni a Facebook kampányainkat, akkor csupán találgatunk és megérzésekre támaszkodunk, nem tényekre. Ez pedig sajnos legtöbbször téves feltevésekre, bizonytalan megérzésekre épül.

Szeretnénk, ha a Facebook hozná számunkra a tervezett eredményeket (pl. webshop vásárlás), de ehhez nem csatoljuk vissza a rendszerbe az eredményeket (megvalósult vásárlások)? Gondoljuk csak végig, hogy ez bizony lehetetlenné teszi az elvárásaink teljesülését. A rendszer ugyanis nem fogja tudni, hogy mely célzásaink, mely hirdetéseink hoztak eredményt és melyek nem, tehát lehetetlenné válik a kampányok optimalizálása.

Legyünk tisztában az alapfogalmakkal!

Ahhoz, hogy megfelelően értelmezhessük az online marketing ügynökség által havonta megküldött kampányriportokat, néhány alapvető fogalommal Megbízóként is tisztában kell lennünk. (Hoppá, nem kapunk kampányriportokat? Akkor ismét gond van. Minden ügynökségtől elvárható, hogy legalább havi kampányriportokat küldjön ügyfeleinek.) Pl. CPA, átlagos CPA, CPC, CTR, CPM, konverzió, konverziós arány stb.

Ha saját magunk szeretnénk kezelni Facebook kampányainkat

Ahhoz, hogy profi Facebook hirdetési szakértők legyünk, rengeteg tapasztalatra van szükségünk. Ez az, ami egy online marketing ügynökség előnye a házon belüli kampánykezeléshez képest. Ha azonban alacsony büdzsével szeretnénk hirdetni és nem fér bele a költségvetésünkbe, hogy szakértő ügynökségre bízzuk a kampányainkat, akkor megpróbálhatjuk magunk is elsajátítani a kampányaink kezeléséhez szükséges alapismereteket.

Képezze magát!

Ha a Facebook hirdetésekkel kapcsolatos alapvető ismereteket el szeretnénk sajátítani, illetve alapvető tudást szerezni a Facebook marketinggel kapcsolatosan, akkor erre a weboldalra érdemes ellátogatnunk:
https://www.facebookblueprint.com/student/catalog

Legyen tisztában vele, hogy nem “csak egy gombnyomás”

Ha saját Facebook oldalunkat gondozzuk, akkor pl. a posztjainknál rendszeresen találkozhatunk a “poszt kiemelése” gombbal. Legyünk tisztában vele, hogy ez a hirdetési lehetőség amilyen egyszerű, annyira nem éri meg, sajnos. Erre a gombra katinttva ugyanis egy “lebutított” hirdetéskezelőbe jutunk, ahol éppen azokat a részletes beállításokat nem tudjuk megtenni, amelyek a sikeres Facebook hirdetésekhez elengedhetetlenek.

Ha saját maga szeretné kezelni a Facebook kampányait, ehhez hasznos tippeket és tanácsokat kaphat korábbi blogcikkeinkben.

Összefoglalásképpen

Attól függetlenül, hogy Facebook kampányaink kezelésével egy erre szakosodott online marketing ügynökséget bízunk meg vagy házon belül kezeljük a kampányainkat, érdemes tisztában lennünk a lehetőségekkel és a korlátokkal.

Ha ügynökséggel dolgozunk együtt, akkor tisztázzuk előre a fiókhoz való hozzáférést, hogy betekintésünk legyen a kampányainkba, azok eredményébe és szükség esetén ellenőrizni tudjuk az ügynökség munkáját. Legyünk tisztában az alapfogalmakkal és értelmezzük helyesen a kampányriportokat.

Ha házon belül szeretnénk kezelni a Facebok hirdetéseinket, akkor számítsunk rá, hogy a dedikált kolléga esetében a cégünk számára jelentős idő- és anyagi ráfordítást fog jelenteni a profi kampánykezeléshez szükséges tudás és tapasztalat megszerzése.

Pánikra azonban nincsen ok, ha mindent megteszünk a sikerért!

Keressen minket bizalommal, ha online marketing aktivitásaihoz profi segítségre van szüksége!


Újabb bejegyzés
Korábbi bejegyzés

25 megjegyzés:

 1. When students start their career in the college they don't know about the assignments and how to write it. For the beginners students assignment help offers assignment writing services that will help them to write the better assignment. If student feel that they need help in their assignment then they can buy assignment help Melbourne from us at a very cheap price.

  VálaszTörlés
 2. Have you measured your life with a mug of coffee??, Do you turn coffee into theorem or do you take it to be awake? We as nesco coffee roaster supplies quality and still at minimal price coffee roasters. Grab yours today.

  VálaszTörlés
 3. awesome article !
  This is a very informative Blog, I appreciate that author has taken time for research and content writing. Thanks

  You can follow us for
  how-to-make-layers-of-the-earth

  VálaszTörlés
 4. Best piece of info ever looking forward for more, having a sparkling clean concrete surface can be difficult at times. It requires a lot of effort and time to clean the tough stains and dirt. However, the cleaning of this stubborn dirt and stains can become easier when you are cleaning with the best concrete cleaner. Get one from Best Concrete Cleaner

  VálaszTörlés
 5. Thank you for this wonderful information looking forward for more, if you live in an area with some hills and slopes and you are planning to buy an electric scooter to climb the hills when commuting or enjoying the beautiful view of the landscape, you need to choose the best electric scooter for climbing hills around your area. All from Electric Scooter that can Climb Hills

  VálaszTörlés
 6. Thank you for sharing great content. Will be your occasional visitor. Drip Irrigation is a kind of micro-irrigation system that delivers water slowly at a low pressure near or at the root zone of the plants. Get Best drip emitters today

  VálaszTörlés
 7. Thank you for sharing great content. Will be your occasional visitor. Drip Irrigation is a kind of micro-irrigation system that delivers water slowly at a low pressure near or at the root zone of the plants. Get Best drip emitters today

  VálaszTörlés
 8. Excellent information Providing by your Article, thank you for taking the time to share with us such a nice article. Amazing insight you have on this, it's nice to find a website that details so much information about different artists. Kindly visit the LiveWebTutors website we providing the best assignment help services in Australia.

  For More Info: Marketing Assignment Help

  VálaszTörlés
 9. I have been looking for such great information for some time thanks I finally found it. From sweetbreads to sandwich bread, to gluten-free bread, people are using these handy bread maker machines to replace the less than appetizing store-bought bread. But choosing a bread machine isn’t exactly easy. Visit Best Buy Bread Maker for more.

  VálaszTörlés


 10. نقل عفش داخل جدة نقل عفش داخل جدة
  دينا نقل عفش جدة دينا نقل عفش جدة
  افضل نقل عفش من جدة الى الرياض افضل نقل عفش من جدة الى الرياض

  VálaszTörlés
 11. Thank you for such a great content looking forward for other. When it becomes hard to manage your online assignment, availing Online Assignment Help is the best choice. Many students often fail to submit their assignment before deadlines and end up scoring low grades because they didn’t have enough time to write the assignment given on time and satisfactorily. Read more on Assignment help UAE .

  VálaszTörlés
 12. The Academic Papers UK is the best in academic help provider industry in terms of providing quality assistance in proofreading. Hire our expert writers at dissertation proposal writing service today and get most quality work within deadline provided by you.

  VálaszTörlés
 13. mr jatt Mp3 New Punjabi Song,Single Tracks Latest song download also Listen Latest Music Albums Online in High Quality at Mrpendus.in
  mr jatt

  VálaszTörlés
 14. Those seeking education assignment writing services have an advantage of hiring online education assignment writers who are familiar with research papers on teaching & education for their Online Education Assignment Help.

  VálaszTörlés
 15. Purchase healthcare research paper services and healthcare coursework writing services since students find help when they visit Healthcare Essay Writing Services.

  VálaszTörlés
 16. There are many engineering assignment help writing services and Engineering Writing Services to choose from for those stuck with their engineering research paper writing services and engineering term paper writing services.

  VálaszTörlés
 17. This ought to be famous blog thank you for great insight you’ve shared. Getting into shape and building some muscle isn't as entangled as individuals make out. All you truly need is a decent Home Gym, a consistent eating regimen, standard rest, and a lot of discipline. Learn more on Best Home gym 2020

  VálaszTörlés
 18. Cheap Homework Service the reliable help websites, we can say that assignment help is a reliable one. Their assignment writers across the globe are well trained in their chosen field of study which reflects in multiple offer. It is important to choose the best one among the many. Before choosing the one go for that website reviews first and then check the website like their services.

  VálaszTörlés
 19. It is important to seek psychology research paper help services and psychology case study writing services since students find help when they visit Psychology Assignment Writing Services.

  VálaszTörlés
 20. Thank you for sharing such informative info hope you keep sharing i personally recommend visiting entertainment company

  VálaszTörlés